Vinarstvo Rebula s Krasa – vključenost v ukrep KOPOP

Vinarstvo Rebula s Krasa – vključenost v ukrep KOPOP

  • Datum objave 24.06.2021

Vinograd vitovske grganje | Foto: MKGP

 

Majhna vinogradniška kmetija s Krasa dokazuje, da lahko s skrbjo za okolje ponujajo svojim gostom kvalitetna vina.

Ozadje

Kmetija Rebula se nahaja v mali kraški vasici, tik ob italijanski meji, v Brestovici pri Komnu, skozi katero poteka Kraška vinska cesta. Začetki kmetije segajo v leto 1900, z vinogradništvom in vinarstvom pa se je aktivneje zacela ukvarjati leta 1982. Celotno posestvo, ki ga obdeluje 4-članska družina: Dušan, Vida, Martina in Roman Rebula, ki prevzema kmetijo, meri 5,2 ha. Vinogradi predstavljajo 1,8 ha, kjer je zasajenih 5000 trsov – 1000 trsov malvazijevitovske grganje ter 4000 trsov refoška, iz katerega kmetija prideluje zanjo najpomembnejši pridelek teran. Ponosni so tudi na penino, ki jo pridelujejo od leta 1997 po klasični metodi.

Imamo samo avtohtone sorte, ki so tukaj doma in to podpiramo.

Kmetija je znana tudi po vsakoletni organizacije osmice. Že od leta 1990 kmetija prireja osmico kot dopolnilno dejavnost. Odprta je vsako leto prvi teden v juniju za deset dni. V tem času obiskovalcu ponujajo domače suhomesne pridelke, dobrote na toplem kraškem krožniku, kot so domače klobase, kožarice in svinjska ribica na žaru s prilogo, domač kruh iz krušne peči, vrhunska vina in seveda za posladek še kuhane skutno-orehove štruklje.

 

 Ime osmica izvira iz časa avstroogrske, ko je kmet lahko prodajal svoje vino brez davka osem dni v letu.

Ime je izpeljano iz slovenske besede za število osem – osmica.

 

 

Vključenost v PRP 2014–2020

Kmetija je vključena v ukrep M10 KOPOP – operacija Vinogradništvo. Zahteve v okviru operacije so namenjene ohranjanju in izboljšanju lastnosti in rodovitnosti tal z nadzorovano uporabo gnojil in fitofarmacevtskih sredstev, zmanjševanju erozije ter izpiranja hranil.

Avtohtona kraška sorta vitovska grganja | Foto: MKGP

Glavne aktivnosti

V okviru operacije KOPOP Vinogradništvo je obvezna uporaba feromonskih in lepljivih vab za potrebe spremljanja škodljivih organizmov (VIN_VABE). Za kmetijo Rebula je zlasti pomembno spremljanje ameriškega škržatka. Z namenom racionalnejše in bolj ciljne rabe fitofarmacevtskih sredstev se v obdobju od 1. 5. do 15. 8. tekočega leta uporabljajo feromonske vabe ali lepljive plošče, s katerimi se spremlja številčnost in čas pojava škodljivcev kot merilo potrebnih ukrepov varstva. Zaradi izvajanja te zahteve se število škropljenj z insekticidi iz konvencionalne pridelave v intenzivnih vinogradih zmanjša za 30 % glede na navodila strokovnih institucij s področja varstva rastlin.

Kmetija izvaja tudi mehansko zatiranje plevelov pod trtami (izbirna zahteva VIN_MEHZ). Zahteva je namenjena zatiranju plevelov v vrstnem prostoru brez uporabe herbicidov. Prispeva tudi k ohranjanju rodovitnosti tal, večji biološki aktivnosti, zadrževanju vlage v tleh in zaščiti rastlin pred ekstremnimi temperaturami. Tla v vrsti pod trsi se lahko plitvo obdela ali pa se rastline – plevele večkrat pokosi ali zmulči. Ker uporaba herbicidov ni dovoljena, se z izvajanjem zahteve doseže zmanjšanje skupne porabe fitofarmacevtskih sredstev.

Kmetija je tudi opustila uporabo insekticidov (izbirna zahteva VIN_INSK). Zahteva je namenjena pridelavi grozdja brez uporabe insekticidov, razen za obvladovanje karantenskih škodljivcev, s čimer se dodatno zmanjša negativne učinke insekticidov na okolje in poveča populacijo koristne favne.

Na fotografiji Roman Rebula, ki prevzema kmetijo. | Foto: MKGP

Na fotografiji traktor Fordson, ki stoji na kmetiji in je iz ene izmed prvih serij traktorjev, ki jih je izdelovalo podjetje Henrya Forda | Foto: MKGP

 

 

Kontakt

Kontaktna oseba: Roman Rebula
Spletna stran: http://www.vinorebula.si/
Facebook: https://www.facebook.com/Vinarstvo-Rebula-328724950493993/
Elektronski naslov: vinarstvo.rebula@gmail.com
Telefonska številka: 041 473 049

Deli z drugimi
Statistična regija

Obalno-kraška

Področja ukrepanja

Izboljšanje okolja

PRP

PRP 2014-2020 do 2022

Ukrepi PRP 2014 - 2020

M10.1 – Plačilo kmetijsko-okoljskih-podnebnih obveznosti (ukrep KOPOP)