Posodobitev kmetije z dopolnilno turistično dejavnostjo Puhan

Posodobitev kmetije z dopolnilno turistično dejavnostjo Puhan

  • Datum objave 07.07.2021

Posodobitev kmetije z dopolnilno turistično dejavnostjo Puhan

Povzetek vsebine projekta

Kmetija Puhan je pridobila sredstva, namenjena diverzifikaciji v nekmetijske dejavnosti. Kulinarična ponudba kmetije temelji na kulinarični dediščini Prekmurja. Kmetija je s prekmursko šunko in prekmursko gibanico vključena v shemo kakovosti za zajamčeno tradicionalno posebnost in zaščiteno geografsko označbo ter je članica društva »Diši po Prekmurju«. Zaradi vključenosti v shemi kakovosti je lahko kandidirala za sredstva, namenjena kmetijskim proizvajalcem v shemah kakovosti hrane.

Ozadje

Začetki dopolnilne turistične dejavnosti na kmetiji Puhan, ki obsega 11 ha njiv, 2 ha vinograda in 1 ha gozda, segajo v leto 1997. Kulinarična ponudba kmetije Puhan je zdrava in raznolika hrana ter pijača, ki temelji na kulinarični dediščini Prekmurja. Večino surovin pridelajo na lastni kmetiji v Černelavcih.
Jožef in Olga Puhan, joze.puhan@gmail.com, 00386 2 5471 351, 00386 31 703 605

Glavne aktivnosti

Prizidali so skladiščne prostore z nadstreškom, zgradili dvigalo do kletnih prostorov, plinificirali kuhinjo in kupili kuhinjsko opremo, vgradili filter za vodo in delno zasteklili teraso.

Rezultati/koristi

Z investicijo so povečali konkurenčnost in dohodek kmetije, delo je bolj učinkovito, zmanjšali so porabo energije, izboljšali delovne pogoje in pogoje bivanja za goste. Posredno se je izboljšala kakovost življenja družine. Turistično ponudbo bodo v prihodnje nadgradili z delavnicami učenja kuhanja, zdrave prehrane in prekmurske kuhinje.

Pridobljene izkušnje/znanje, ki ga želite posredovati

»Če ne bi bilo sredstev Programa razvoja podeželja, bi delali počasi. To so bile prave injekcije za razvoj turistične dejavnosti, ki nam omogoča, da prodamo, kar pridelamo na kmetiji«

Kontakti:

Spletna stran naložbe/projekta/pravne osebe: www.ekomeso.si
Kratka predstavitev pravne osebe / kmetije: www.turizempuhan.si 

Jožef in Olga Puhan, joze.puhan@gmail.com, 00386 2 5471 351, 00386 31 703 605

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Deli z drugimi