Naložba v objekt za skladiščenje in predelavo kmetijskih pridelkov – Vinarstvo in Turizem Markuš

Naložba v objekt za skladiščenje in predelavo kmetijskih pridelkov – Vinarstvo in Turizem Markuš

  • Datum objave 28.03.2024

Objavljeno: 28. 3. 2024

“Kmetija »Pri Oskarju«, danes znana pod imenom »Vinarstvo in Turizem Markuš«, je klasična vinogradniška kmetija v Malečniku ob vznožju mesta Maribor. Nosilec osnovne kmetijske in dopolnilne dejavnosti kmetije je Matej Markuš. Kmetija po pridelavi grozdja in vina sodi med srednje velike vinogradniške kmetije. Družinska kmetija Markuš – Oskar se nahaja na vzpetini hriba Malečnik ob vinski cesti, ki leži dobrih 5 km severovzhodno od centra Maribora na naslovu Malečnik 255. Kmetija leži na nadmorski višini približno 345 m nadmorske višine in je hribovska kmetija, zaradi ugodnega reliefa, ekspozicije in tal pa je zanjo najprimernejša kmetijska panoga vinogradništvo.”

(Gregor Kramberger, KGZS Zavod Maribor)

 

Vinarstvo in Turizem Markuš

 

Povzetek projekta

Naložba v sodoben objekt za skladiščenje in predelavo kmetijskih pridelkov predstavlja inovativno vizijo gospodarja na vinogradniški kmetiji. Zasnovan z lesom kot glavnim gradbenim elementom, objekt vključuje prostor za skladiščenje in nadstropje za predelavo pridelkov ter inovativen delno odprt in pokrit prostor. Pritličje bo služilo kot prostorno skladišče, medtem ko bo nadstropje namenjeno predelavi kmetijskih pridelkov in novemu, ekskluzivnemu proizvodu – penečemu vinu, označenemu kot ‘veganski’ produkt. S to naložbo kmetija utrjuje svoj položaj na trgu, omogoča stabilnejše prihodke ter odraža inovativnost in trajnostno naravnanost nosilca kmetije.

V času izzivov v kmetovanju se projekt izkaže kot primer uspešne prakse, ki združuje tradicijo s sodobnimi trendi, hkrati pa krepi lokalno gospodarstvo in ponos naše kulinarične dediščine.

Ta naložba ne le izraža uspeh kmetije v soočanju s sodobnimi izzivi, ampak tudi kaže na pogum in vizionarstvo nove generacije v kmetijskem sektorju.

Trajanje projekta

2022-2024

Ozadje

Z osredotočenostjo na povečanje kapacitet za pridelavo kakovostnega grozdja, namenjenega predelavi v vrhunska vina, in uvedbo inovativnega ‘veganskega’ penečega vina, kmetija krepi svojo lokalno in regionalno prepoznavnost.

Lokacija novega objekta ob vznožju vinogradov omogoča logistično smotrno postavitev vinske kleti, ki bo služila tudi kot prostor za degustacije, tako privabljajoč več obiskovalcev.

Postavitev novega objekta v idiličnem okolju vinogradov krepi lokalno prepoznavnost, poudarja bogato štajersko kulturo ter prikazuje vztrajnost in vizijo mladega prevzemnika v kmetijskem sektorju.

Cilji

Naložba v sodoben objekt za skladiščenje in predelavo kmetijskih pridelkov postavlja kmetijo na pot razširitve in utrditve njenega položaja na trgu, z osrednjo usmeritvijo v vrhunska vina. Cilji vključujejo povečanje posestva, inovativno ponudbo na domačem trgu ter izboljšanje ekonomske učinkovitosti pridelave.

Kmetija si prizadeva za trajno kakovost in kvantiteto pridelkov grozdja, s poudarkom na izbiri najboljših leg. Cilji vključujejo tudi vpeljavo dveh novih vin, penečega vina ter mirnega vina, proizvedenega po veganskih načelih, kar predstavlja inovacijo v sodobni enologiji.

Ta naložba je ključna za doseganje ciljev kmetije, še posebej v težavnem okolju sodobnega vinogradništva, kjer se poudarek na prodaji in trženju kaže kot nujnost za obstoj na trgu.

Glavne aktivnosti projekta

Projekt se izvaja skozi premišljene aktivnosti, ki vključujejo gradnjo sodobnega objekta s poudarkom na trajnostni gradnji z večinsko uporabo lesa. Aktivnosti vključujejo fazo gradnje s sledenjem projektni dokumentaciji in pridobljenim gradbenim dovoljenjem, pri čemer je poseben poudarek na uporabi lesa kot glavnega konstrukcijskega materiala. Načrtuje se tudi ureditev vodnega zbiralnika za meteorno vodo.

Celoten postopek vključuje obrtniška dela, elektro in strojne inštalacije ter natančno usklajevanje gradbenih faz. Izvedba vključuje tudi postavitev in opremo vinske kleti in predelovalnega prostora, kjer bodo v ospredju inovacije za predelavo kmetijskih pridelkov. Vsaka aktivnost je usmerjena k uresničitvi ciljev projekta, vključno s trajnostnim poslovanjem, inovacijami ter krepitvijo lokalnega gospodarstva. Izvajanje teh aktivnosti odraža predanost gospodarja k trajnostni praksi v kmetijskem sektorju ter izraža ambiciozno vizijo in cilje projekta.

Rezultati

Naložba prinaša številne ključne koristi nosilcu projekta in lokalnemu okolju. Kmetija bo okrepila svojo pozicijo na trgu z razvojem vrhunskih vin, omogočila širitev prodajne mreže v lokalnem okolju, pridobila bo na prepoznavnosti ter ustvarila možnost za zasaditev dodatnih vinogradniških površin. Hkrati bo v ospredju razvoj trajnostnih tehnologij proizvodnje, ki bodo vključevale uporabo lesa pri gradnji objekta in uvedbo inovativnega proizvoda – penečega vina kot »veganskega« produkta. Okoljski prispevek naložbe pa se odraža v ureditvi vodnih zbiralnikov za zbiranje meteorne vode, kar bo dodatno pripomoglo k trajnostnemu in učinkovitemu upravljanju virov.

S tem projektom kmetija ne le povečuje svoj prihodek, ampak tudi postavlja nove standarde v kmetijskem sektorju, krepi lokalno gospodarstvo ter prispeva k okoljski odgovornosti in trajnostnemu razvoju.

Pridobljene izkušnje

“Projekt »Naložba v objekt za skladiščenje in predelavo kmetijskih pridelkov« nam je prinesel neprecenljive izkušnje v trajnostni gradnji, vinarstvu in inovacijah. Te izkušnje zdaj uspešno uporabljamo za ustvarjanje vrhunskih vin in trajnostno kmetovanje, postavljajoč nove standarde v panogi. Z veseljem delimo pridobljeno znanje z vsemi, ki si prizadevajo za uspešnost in trajnost v kmetijstvu.”  (Matej Markuš, Vinarstvo in Turizem Markuš)

Kontakt

Matej Markuš, Vinarstvo in Turizem Markuš

Malečnik, Maribor

FB: https://www.facebook.com/turizemmarkus/

E-pošta: vinaoskar@gmail.com

 

Vinarstvo in Turizem Markuš

Vinarstvo in Turizem Markuš

Vinarstvo in Turizem Markuš

Vinarstvo in Turizem Markuš

Vinarstvo in Turizem Markuš

Vinarstvo in Turizem Markuš

 

Prispevek smo pripravili v sodelovanju KGZS Zavod Maribor.

Deli z drugimi
Statistična regija

Podravska

Področja ukrepanja

Izboljšanje kakovosti življenja in diverzifikacija podeželja, Izboljšanje konkurenčnosti

PRP

PRP 2014-2020 do 2022

Ukrepi PRP 2014 - 2020

M4.2