Mladi prevzemnik kmetije – Inovativni produkti na bazi čilija ter čebelarstva

Mladi prevzemnik kmetije – Inovativni produkti na bazi čilija ter čebelarstva

  • Datum objave 07.07.2021

Kmetiji Vizjak dokazuje, da lahko z razvojem novih in inovativnih produktov ter z dobrimi trženjskimi pristopi tudi majhna kmetija (0,90 ha obdelovalnih površin) zagotavlja delavno mesto.

Mladi prevzemnik svoje izdelke in produkte stalno širi, izpopolnjuje in išče nove in inovativne produkte, tako so bili prvi, ki jim je uspelo združiti vino in začimbo čili, za svojo inovacijo pa so že na prvem mednarodnem tekmovanju v New Yorku prejeli 3 odličja. Svoje znanje stalno dopolnjuje tudi z izobraževanjem v tujini. Leta 2017 je bil izbran za najbolj inovativnega mladega kmeta v Sloveniji.

Odlikuje pa ga tudi zelo dober smisel za trženje, pri čemer je osnova osebno trženje – ena na ena, to pa dopolnjuje s socialnimi mediji, videi, organiziranjem dogodkov kot je npr. največji festival pikantne hrane v tem delu EU. Svoje izdelke uspešno trži v okviru trgovske mreže Jager in Tuš. Svoje poslanstvo in svoje produkte uspešno promovira tudi v tujini, npr. Amsterdam, Trst, Združene države Amerike, Velika Britanija, Japonska, Tajska …

V Sloveniji ne dosegamo samooskrbe na področju rastlinske pridelave, prav tako se premalo pridelane zelenjave pri nas trži, zato je usmerjenost kmetije Vizjak tudi iz vidika strateških potreb slovenskega kmetijstva zelo pomembna.

S prevzemom kmetije in s samozaposlitvijo mladega prevzemnika kmetije se je konkurenčnost kmetije močno povečala. Razvijajo več dejavnosti na kmetiji pri tem pa stalno iščejo nove in inovativne produkte ter nove tržne poti.

Naložbe, ki jih izvaja v okviru podukrepa 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, so namenjene predvsem posodobitvi kmetijske mehanizacije – nakup kladivnega mulčerja, posodobitev proizvodnje linije za predelavo čilija, prekopalnika in sejalnice. V sklopu naložbe je tudi postavitev novega čebelnjaka za izvajanje api-terapije ter njegove notranje opreme, del sredstev je namenjenih opremi za opravljanje dopolnilne dejavnosti.

 

Ozadje

Kmetijo Vizjak – kmetijo z vizijo je prevzel mladi prevzemnik Matic Vizjak leta 2016. Kmet je postal potem ko je v devetih letih zamenjal devet služb, prepotoval cel svet in se na koncu vendarle ustalil na svoji domačili. Ker je bil že po naravi rad zunaj, oče Silvo pa je čebelaril in mlel polnozrnato moko, se mu je priključil. Vse drugo je klasična zgodba o uspehu. Čiliji so tisto leto dobro rodili, Vizjakovim ni uspelo pojesti vseh svežih čilijev, zato so nastale prve omake, ki so sedaj velik uspeh. Tudi z medom so radi poizkušali nove stvari, razvili so kremni med in mu dodali goji jagode, ingver, cimet, čokolado … Odziv ljudi je bil odličen.

Matic se je tako odločil za drzno odločitev, da preneha z iskanjem služb v tujini ter prevzame kmetijo in se na njej tudi zaposli.

Ker je kmetija zelo majhna, se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi in tako dodajajo vrednost osnovnim kmetijskim pridelkom. Pri vsakem novem produktu mu je osnovno vodilo, da naredi nekaj kar ni še nihče ter seveda, da ustvari kar se da največji možni RVC – razlika v ceni (razlika med prodajno ceno brez DDV in nabavno ceno brez DDV). To jima z očetom tudi zelo dobro uspeva, saj sta tekom treh let dvignila tržno vrednost nekaterim osnovnim produktom od 300 % pa tudi do 1000 %!

Dejavnosti kmetije so:
– čebelarstvo (inovativni medeni izdelki, api turizem);
– pridelava in predelava čilijev (čili omaka, salse, žganjice, marmelade …);
– mlevski izdelki; (polnozrnata brezglutenska moka);
– vinarstvo (prvo uradno pikantno vino na svetu);
– organizacija največjega festivala pikantne hrane v tem delu Evrope.

Matic Vizjak je idejni vodja, ambiciozen, inovativen, prodoren, tržnik, promotor in povezovalec. Na kmetiji je zaposlen za polni delovni čas. Leta 2017 je bil razglašen za inovativnega mladega kmeta Slovenije po izboru Zveze slovenske podeželske mladine.

 

‟Če bomo govorili samo o naših kmetijah, ne bomo nič spremenili v razmišljanju ljudi. Moramo se poglobiti in mlade spodbuditi, da lahko uspejo celo na majhnih kmetijah, ki merijo samo 2 hektarja. Vem, da je to za evropske kmetije smešna številka, a v Sloveniji je to realnost. Takšnim kmetijam je treba dati upanje in jim pokazati, da jim lahko uspe, če so njihovi cilji dovolj visoki in če so pripravljeni verjeti vanje.

(v nagovoru ob izbiranju evropskega mladega inovativnega kmeta)

 

‟Čisto drugačen občutek je, ko delaš zase, ko delaš z naravo, ko izpod tvojih rok nastane izdelek in ko dejansko vidiš, da ga je trg lepo sprejel. To mi daje veliko večje zadovoljstvo in zadoščenje. Prej je bil denar moja prioriteta, zdaj pa dam vsemu drugemu prednost, denar je samo posledica tega kar delam. Ko sem naredil to spremembo v glavi, se j etudi moje življenje čisto spremenilo. V teh nekaj letih kar sem doma, smo na naši kmetiji zelo napredovali. Veliko novih stvari je bilo narejenih na področju kmetijstva.

(iz intervjuja v reviji Narava zdravi)

 

 

Cilji

Vizija kmetije Vizjak je promocija kmetijske panoge skozi svojo uspešno življenjsko zgodbo, ter opogumiti mlade, da se da z inovativnimi pristopi preživeti tudi na 2 ha!

 

Glavne aktivnosti

Na kmetiji razvijajo več kmetijskih dejavnosti, to so čebelarski, čili in ekološki mlevski proizvodi. Proizvode tudi predelujejo in tržijo. V vseh fazah stalno iščejo možnosti za izboljšanje in razvoj novih, inovativnih produktov.

 

Čebelarski proizvodi

Število panjev so povečali iz 16 na 65. Posebnost njihovih čebelarskih proizvodov je povsem nova, inovativna kremna medena linija z modernim oblikovnim slogom ter močno dodano vrednostjo imunsko bogatih dodatkov, ki so jo poimenovali Melissé. Razvitih je več produktov.

Kremni med s:

– cimetom in cvetnim prahom;

– pravim kakavom

– bourbonsko vanilijo;

– čilijem;

– ingverjem;

– goji jagodami;

– meto in meliso;

– smrekovimi vršički.

Kremni med je naravni med v obliki kreme, ki je nastala s posebnim procesom mešanja. Je drobno kristaliziran med, ki ga z lahkoto mažemo, saj ima enakomerne, fine kristale, ki niso strjeni.

 

Čili proizvodi

V ponudbi je skupaj 10 čili produktov (omak), ki se predstavljajo pod vedno bolj prepoznavno blagovno znamko Čili Frik. Večino vseh sestavin pridelajo doma. Čili kombinirajo s sadjem, doma dimljeno papriko in najrazličnejšimi začimbami. Čilije gojijo doma v samo za to namenjenemu rastlinjaku, skupaj imajo okoli 800-1000 sadik in preko 20 različnih sort iz celega sveta. Čili dobro vpliva na zdravje, saj pospešuje metabolizem, uničuje mikrobe …

Blagovni znamki prepoznavnost in prodaja iz leta v leto strmo naraščata, saj so v kratkem času dosegli prisotnost že v preko 60-ih, trgovinskih verigah, picerijah, gostiščih in butikih širom Slovenije. Njihov ambiciozni cilj pa prodaja na 100-ih lokacijah ter tako do leta 2019 postati največji proizvajalec čili omak v Sloveniji. Pred kratkim so prenovili in modernizirali proizvodno linijo tako, da so sposobni v krajšem času proizvesti mnogo več izdelkov. Spletna povezava do izdelkov: http://kmetija-vizjak.si/kategorija-izdelka/cili-frik/

 

Vinarstvo

Razvili so tudi prvo pikantno vino na svetu. Imajo dve zvrsti – Rosé in Svetlo.

– https://www.chilli-wine.com/si/domov/

– https://chillino.eu/

Čili vino je poseben unikaten izdelek, kombinacija vrhunskih sort, kletarjenja po starih metodah z dotikom sveže in pikantne note čilijev. Aroma vina je kompleksna, rahlo pikantna in dozorela. Receptura vina je zaščitena in je njihova intelektualna lastnina. Čili vino je bilo premierno predstavljeno maja 2016 na festivalu vina in čokolade v Podčetrtku. Takoj je prevzelo veliko medijsko pozornost. V prvem letu 2016 je bilo prodanih 450 steklenic, potrebno pa se je zavedati, da gre za vino višjega cenovnega razreda. Pričakovanje za leto 2017 so bila višja, saj so pripravili 4.000 steklenic belega in 1.000 steklenic rose vina – skupaj 3.000 l, v letu 2018 so pripravili 4.500 l. Ker se zelo aktivno promovirajo tudi v tujini jim je primarni cilj, da v letu 2019 prodajo še podvojijo.

 

Ekološki mlevski izdelki

Na kmetiji Vizjak pridelujejo tudi žita, in sicer piro, ajdo, belo koruzo, pšenico in sojo. Vsa žita so popolnoma ekološke pridelave za kar imajo tudi ekološki certifikat. Prvi mlin je namenjen samo mokam, ki vsebujejo gluten, na drugi mlin pa meljejo izključno žita, ki ne vsebujejo glutena, torej ajdo in koruzo.

 

Društvo ljubiteljev čilja slovenije

Matic Vizjak je ustanovitelj in predsednik Društva ljubiteljev čilija Slovenije ter organizator največjega festivala pikantne hrane v Sloveniji, ki ga je v zadnjih štirih letih obiskalo že okoli 17.000 ljudi! na samem festivalu pa gostuje kar 36 stojnic pikantne hrane.

Ideja za 1. Pravi čili festival v Sloveniji je prišla iz njegove velike ljubezni do čilija. Namen je izobraževanje in popularizacija pikantne hrane, ki je v Sloveniji še zelo mlada kulture.

 

INOVATIVNOST IDEJE

Matic Vizjak se lahko pohvali s tremi inovativnimi idejami: pikantno vino (Chilli wine), kremna linija medu Melissé ter organizacija festivala 1. Pravi čili festival v Sloveniji.

Pravo pikantno vino (Chilli Wine) ni naredil še nihče. Z nazivom čili vino je sicer že označenih kar nekaj izdelkov v svetu, vendar gre za 100 % ekstrakte oz. čisti sokovi sveže stisnjenih čilijev, kjer se pulpa izloči pri čemer ni vina poleg, torej ne gre za kletarstvo ampak zgolj za delo v kuhinji.

Posebna in inovativna je tudi kremna medena linija z dodatki. Na trgu je že nekaj izdelkov navadnega medu s cimetom in čilijem, ne pa kremni med z goji jagodami, meto&meliso, pravim kakavom, smrekovimi vršički, ingverjem itd …

Poseben in inovativen pa je tudi prvi čili festival v Sloveniji, ki ga vsako leto obišče več tisoč obiskovalcev, ima izjemen odziv v medijih in popularizira in izobražuje pikantno kulturo hrane.

Nekatera priznanja kmetije:

– Zlata & srebrna medalja za pikantno vino v Ameriki (Great American International Wine competition 2017).

– Srebrna medalja za pikantno vino v Ameriki ( Fingerlakes International Wine competition 2017).

– Zmagovalna pikantna omaka BBQ Smoky Jenna na državnem tekmovanju v Sloveniji.

 

Rezultati/koristi

–    Ekonomski:

Iz leta v leto beležijo strmo rast prodaje v vseh štirih segmentih. V letu 2019 imajo cilj odpreti dodatno delovno mesto. Ekonomski rezultati so:

– povečan obseg proizvodnih kapacitet;

– večja konkurenčnost kmetijskega gospodarstva;

– povečano trženje proizvodov;

– dvig kakovosti proizvodov;

– pridobljena nova znanja preko udeležbe na izobraževanjih.

– Prispevek k okolju in podnebju:

Kmetujejo na ekološki način in imajo pridobljen certifikat. Na kmetiji pa ne samo da kmetujejo na ekološki način, temveč gredo še korak dalje in kmetujejo na biodinamičen način, ki vzame še več časa in načrtovanja. Takšen način kmetovanja se je pri njih izkazalo za zelo dober, z izjemno rodnostjo, paradižniki so imeli tudi po 1.200 g, ena sadika čilija daje celo vedro plodov. Sami tudi kompostirajo, imajo velik kompost, na katerega odlagajo ves odpadni material s kmetijskih površin. Sami tudi fermentirajo koprivo in baldrijanove cvetove, s katerimi foliarno gnojijo, to daje rastlinam dušik, rast in odpornost. Dodajajo pa tudi bio gvano.

    Socialni:

– generacijska pomladitev kmetije, pri čemer še vedno aktivno vključuje starše;

– lokalno skupnost so močno povezali s čili festivalom, saj se čuti utrip mesta pri sodelovanju in pomoči organizacije;

– na festivalu vsako leto zberejo veliko prostovoljnih sredstev, ki jih donirajo osnovni šoli, vrtcu in varstveno delovnem centru – za ljudi s posebnimi potrebami;

– od prejema naziva za Inovativnega mladega kmeta 2017 je postal tudi eden najglasnejših promotorjev kmetijstva v Sloveniji, saj redno predava na osnovnih in srednjih šolah, kjer spodbuja mlade, da se odločajo za ta poklic. Vse pogosteje predava tudi v raznih društvih, prireditvah ter poslovnih konferencah kot primer dobre prakse oz. motivator, da se s pravim pristopom in pozitivno naravnano miselnostjo da iz nič ustvariti kopico inovacij, ki vodijo na pot uspeha;

– njegov doprinos je prepoznala tudi že Evropa saj ga že vabijo na mednarodna predavanja v vlogi inovatorja in inspiratorja mladim tudi v tujino – samo v mesecu december 2018 dvakrat v Bruslju in Tirani.

– Povezovalni vidik:

Povezali so se z vinogradništvom Kolar iz Spodnje Ponkvice ter jih vpeljali v zgodbo pikantnega vina. Zavedajo se, da po prodoru v tujino sami ne bodo zmožni zadovoljiti vseh potreb izvoza. Ivan Kolar je vinar in enolog, ki je v razvoj pikantnega vina pripeljal tudi strokovnost.

Uspeli so vzpostaviti dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo, med drugim z vključitvijo v čili festival, saj se čuti utrip mesta pri sodelovanju in pri organizaciji.

Matic Vizjak promovira kmetijstvo, kmetijske panoge, pridelavo in predelavo čilija po Sloveniji in Evropi in na ta način navdušuje mlade za kmetijstvo.

Imajo tudi spletno stran prevedeno v štiri jezike tako, da pošiljajo vino v vse EU države.

 

Kontakt

Matic Vizjak, Kmetija Vizjak
Zadrže 19, 3240 Šmarje pri Jelšah
Elektronski naslov: info@kmetija-vizjak.si
Telefon: 00386 41 913 999

Spletne strani:
http://kmetija-vizjak.si
https://www.chilli-wine.com/en/
https://chillino.eu/

PREDSTAVITVENI VIDEO Kmetije Vizjak

 

Opis in fotografije je pripravil: ČZD Kmečki glas d. o. o.

Deli z drugimi
Statistična regija

Posavska, Savinjska

Področja ukrepanja

Socialno podjetništvo

PRP

PRP 2014-2020 do 2022

Ukrepi PRP 2014 - 2020

M6.1 – Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete