Kmetija Jelen, postavitev žičnice in zasaditev hmeljišča

Kmetija Jelen, postavitev žičnice in zasaditev hmeljišča

  • Datum objave 08.12.2021

foto: osebni arhiv

 

Kmetija Jelen je mešana ravninska kmetija v neposredni bližini Žalca. Glavna panoga je hmeljarstvo, sledi poljedelstvo, redijo tudi nekaj govedi in piščance brojlerje. Na kmetiji živijo tri generacije, ki se aktivno vključujejo v delo na kmetiji. Poleg osnovne kmetijske imajo registriranih več dopolnilnih dejavnosti.

Pred odločitvijo za investicijo na kmetiji so bile razmere v hmeljarstvu v Sloveniji in po svetu v trendu povečevanja površin, saj se je pojavil nov segment hitro rastočih »craft« pivovarn. Beleži se porast pivcev v Ameriki, Aziji in v Evropi, ki iščejo nova raznovrstna in okusov polna piva, ki vsebujejo večje količine kvalitetnega hmelja. Zato so se na kmetiji odločili da razširijo površine s hmeljišči in strmijo k razvoju hmeljarske panoge.

Za postavitev nove žičnice in zasaditev hmeljišča so se odločili zaradi možnosti, ki jih imajo na kmetiji za razširitev in razvoj panoge hmeljarstva. Na kmetiji imajo vso potrebno mehanizacijo in opremo za pridelavo kakovostnega pridelka. Kmetija ima prav tako zagotovljenega mladega naslednika, ki bo nadaljeval tradicijo kmetije.

Doseči pridelek z optimalno kakovostjo storžkov ter zadostiti potrebam trga so glavne smernice hmeljarstva. Z postavitvijo novega žičnega sistema so na kmetiji začeli v jeseni leta 2016 in nadaljevali z zasaditvijo hmeljišča s slovensko sorto Aurora v spomladanskem času s pomočjo družinskih članov. Delo na kmetiji je fizično zahtevno vendar se ob pomoči več generacij in zagnanosti vedno opravi tako kot je treba.

Postavitev nove žičnice in zasaditev hmeljišča je prinesla kmetiji številne koristi. Mehanizacija in oprema je postala bolj izkoriščena. Pridelek iz novega nasada pa je prinesel večjo produktivnost in prispeval k izboljšanju konkurenčnosti kmetije.

S koriščenjem sredstev programa razvoja podeželja, ki jih je kmetija dobila so pripomogla k lažji izvedbi investicije in prispevala k zmanjšanju stroškov. Vsakomur, ki se odloča za investicije na kmetiji bi svetovali, da izberejo podporo programa razvoja podeželja.

Kontakt:

Bernard Jelen

Dobriša vas 5a, 3301 Petrovče

00386 41 748 237

 

Objavljeno 8. 12. 2021

Deli z drugimi
Statistična regija

Savinjska

Področja ukrepanja

Izboljšanje konkurenčnosti

PRP

PRP 2014-2020 do 2022

Ukrepi PRP 2014 - 2020

M4.1 – Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva