Kmetija Brajer, Prevzem kmetijskega gospodarstva in zagon dejavnosti

Kmetija Brajer, Prevzem kmetijskega gospodarstva in zagon dejavnosti

  • Datum objave 08.12.2021

foto: osebni arhiv

 

Vesna Brajer je od leta 2015 mlada prevzemnica hribovske kmetije, ki se nahaja na 500 m nadmorske višine, usmerjena pa je v mlekarstvo in vinogradništvo. Na 0,83 ha vinograda pridelujejo cvičkove sorte. Obdelujejo pa tudi okoli 30 ha travnikov in 10 ha njiv. 70% obdelovalnih površin imajo v najemu v 7 km oddaljeni dolini.

Pri naložbi so se odločili, da prejeta sredstva iz ukrepa M4.1 porabijo za nakup mehanizacije, s katero so si na kmetiji olajšali in optimizirali delo. Nakup informacijske opreme je olajšal delo in spremljanje podatkov.

V času naložbe so izvedli tudi poskus na njivi, s katerim so izboljšali pridelavo krme. Pri poskusu so spremljali rast koruze ter poskušali izboljšati kmetijsko prakso. Na izbrano površino so poskusili z dognojevanjem fosforja v obliki listnega gnojila in tako dopolnili talno gnojenje. Poleg gnojila so pred dognojevanjem koruzo obdelali z okopalnikom in česanjem. Ugotovili so, da je bilo na opazovani njivi mladostni razvoj koruze hitrejši in rastline niso kazale pomanjkanje fosforja ter ostalih hranil. Okopavanje ter česanje pa sta pripomogla k večji zračnosti tal, manjši zapleveljenosti, večjemu pridelku in pripomogli k trajnosti rabi zemljišča.

Namen naložbe je bil optimizacija spravila krme, kar pa so dosegli z nakupom večjega traktorja in sprednje kosilnice, ohranjanje krajine pa so omogočili z nakupom traktorskega mulčerja.

V zadrugo prodajajo mleko in meso.

 

 

Kontakt:

Vesna Brajer

Zgornje Vodale 3, 8295 Tržišče

vesna1si@gmail.com

00386 31 814 945

 

Objavljeno 8. 12. 2021

Deli z drugimi
Statistična regija

Posavska

Področja ukrepanja

Izboljšanje konkurenčnosti, Izboljšanje okolja

PRP

PRP 2007-2013

Ukrepi PRP 2014 - 2020

M6.1 – Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete