Slovenija je lahko konkurenčna z dodano vrednostjo


  • Datum objave 30.08.2021

Slovenija je lahko konkurenčna z dodano vrednostjo

  • Datum objave 30.08.2021

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil posveta z naslovom »Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami – izziv in priložnost za slovenski turizem. Posvet je potekal v okviru letošnjega naziva Slovenije – evropska gastronomska regija 2021.

Dogodek sta organizirali Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Gorenske. Minister dr. Jože Podgoršek je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da nas je preteklo leto epidemije zelo dobro naučilo kako pomembna je lokalna hrana. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem kmetom, ki so zagotovili, da je bila Slovenija v tem težkem obdobju dovolj samooskrbna. Dodal je, da Slovenija evropskim državam ne more konkurirati po velikosti kmetij ali količini pridelane hrane, lahko pa je konkurenčna z dodano vrednostjo, s posebno ponudbo, lokalno ponudbo na lokalnem trgu. Poudaril je predvsem pomen združevanja in sodelovanja deležnikov. Eno izmed morebitnih rešitev vidi v zadrugah: »Potrebujemo povezovanje in sodelovanje med deležniki v zadrugah. Zadruge so nastale, ko je bilo kmetom, najtežje.  Sedaj je čas je da zadruge pokažejo svoj prvotni namen. Torej, da povezujejo s tem povečajo svojo pogajalsko moč in s tem pomagajo kmetom«. Izpostavil je, da so številne zadruge v Sloveniji že dokazale, da je to možno narediti.

V nadaljevanju se je dotaknil tudi Evropske gastronomske regije. Izpostavil je, da je potrebno to priložnost izkoristiti, da Slovencem in tujcem povemo, da v Sloveniji jemo odlično hrano. Dodal je, da lahko k promociji lokalne pridelave veliko prispevata tudi turizem in gostinstvo.

 

 

Želite biti obveščeni o novostih? Naročite se na e-novice! 

Deli z drugimi