Predzadnji dan sejma AGRA narejen velik korak na področju usklajevanja Strateškega načrta SKP


  • Datum objave 26.08.2021

Predzadnji dan sejma AGRA narejen velik korak na področju usklajevanja Strateškega načrta SKP

  • Datum objave 26.08.2021

 Minister dr. Jože Podgoršek na sejmu AGRA.

V ospredju predzadnjega dne sejma AGRA je bil posvet o rezultatih javne razprave o predlogu Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023–2027. Posveta so se udeležili tudi nasprotniki predloga, ki so podali svoje zahteve, za katere se jim je minister dr. Jože Podgoršek zahvalil, in povabil k nadaljnji razpravi. Minister je gostil tudi predstavnike AGRASLOMAK-a in sodeloval na strokovnem posvetu in podelitvi priznanj Zadružne zveze Slovenije.

Osrednji dogodek današnjega dne na AGRI je bil posvet o Strateškem načrtu (SN) Skupne kmetijske politike (SKP) do 2027. Na njem so med drugim predstavili odzive na javno razpravo ter podrobneje predstavili analizo SN s strani agrarnih ekonomistov. Še pred javnim posvetom, se je minister udeležil predaje peticije Sindikata kmetov Slovenije, s katero so v okviru javne predstavitve želeli predstaviti njihova stališča do SN. Minister je v odzivu na prejem zahtev dejal, da smo v času javne razprave prejeli preko 90 pobud, mnenj, idej, predlogov. »Že sedaj lahko odgovorim na marsikatero vprašanje pozitivno; med drugim to, da prenosa sredstev iz prvega v drugi steber ne bo, Republika Slovenija je zagotovila dodatnih 100 milijonov nacionalnih sredstev za drugi steber, torej za to, da bomo lahko odgovorili na ključna vprašanja: dobrobit živali, prilagajanje na podnebne spremembe, posodabljanje kmetijskih gospodarstev in živilsko-predelovalnega sektorja.« Minister je še dejal, da je predvsem zelo pomembno, da o Strateškem načrtu skupaj iščemo rešitve. »Obljubljam vam, kot smo že do sedaj dokazovali in tudi v bodoče, da se bomo usklajevali, če bo potrebno, do zadnjega diha. Pri zakonu o kmetijstvu nam je uspelo, tukaj nam vseh mnenj zagotovo ne bo uspelo uskladiti, ker so si nasprotujoča, a razumem vaše zahteve in razumem vaše predloge.«

Minister dr. Podgoršek se je sicer danes ob dnevu zadružnikov na AGRA udeležil slovesne podelitve priznanj Zadružne zveze Slovenije in sodeloval na strokovnem posvetu o vlogi kmetijskih zadrug pri krepitvi verig vrednosti. »V zadnjem času smo beležili številne težave pri oskrbah, pri prodaji naših pridelkov in izdelkov, kmetije bijejo veliko težavo povečanja stroškov vhodnih surovin. Zato menim, da je vloga zadružništva v tem trenutkih pomembnejša, kot kadarkoli v zgodovini zadružništva. Kmetijstvu danes ni lahko in preko zadrug lahko s povezovanjem, sodelovanjem, oblikovanjem trdnih verig oskrbe s hrano pomagamo. Tudi v strateškem načrtu novega programskega obdobja zato pomembno naslavljamo finančne spodbude in ukrepe za sodelovanje in povezovanje, za kratke verige in za skupinske oziroma povezane naložbe,« je delaj minister in čestital vsem prejemnikom zadružnih priznanj. Minister je tudi tradicionalno sprejel člane AGRASLOMAK, povezovalnega telesa zamejskih kmetov, podjetnikov in organizacij, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Minister je na srečanju podrobneje prisluhnil, kakšno je stanje pri zamejskih Slovencih v sosednjih državah na področju kmetijstva ter načrtom, ki jih imajo za prihodnje.

Ministrstvo je organiziralo tudi dve okrogli mizi. Dopoldne je potekala okrogla miza na temo razvoja pristopa LEADER in CLLD (Lokalni razvoj, ki ga vodi Skupnost) v Sloveniji, ki se je je udeležil državni sekretar mag. Aleš Irgolič. Namen okrogle mize je bil predstaviti zgodovino pristopa »od spodaj navzgor« in obeležiti 30 let delovanja LEADER v Evropi. Na okrogli mizi so bili predstavljeni tudi projekti in dosežki iz celotnega obdobja izvajanja pristopa ter Dolgoročna vizija za podeželska območja, ki jo je objavila Evropska komisija.

Popoldne je sledila okrogla miza «Zakaj mladih kmetijstvo ne zanima?«. Poleg državnega sekretarja Irgoliča so na njej sodelovali Simona Napotnik iz tržno-raziskovalnega podjetja Aragon, Tone Hrovat iz Konzorcija biotehniških šol in Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine. Po predstavitvi ključnih rezultatov raziskave o percepciji poklica kmeta med mladimi, so panelisti predstavili svoja videnja ključnih razlogov in dejavnikov kopnenja zanimanja mladih za ta poklic. Strinjali so se, da je potrebno poklicu kmeta s pomočjo različnih dejanj – od promocijskih kampanj, delitve štipendij, posodobitve učnih programov – dvigniti ugled, spremeniti stereotipne predstave in kmetovanje prikazati kot možnost za razvoj podjetništva.

Ker je bila sreda na sejmu tudi v znamenju rejcev, se je državni sekretar Anton Harej udeležil podelitve priznanj najboljšim rejam v prašičereji, sodeloval na predavanju za rejce drobnice in se udeležil predstavitve pasem ovc in koz, kjer je podelil priznanja ministrstva najboljšim rejcem drobnice.

Zadnji dan sejma bo posvečen avstrijski Štajerski, naravnim parkom, pridelovalcem zelenjave, sejemskim vrtom. Ministrstvo bo predstavilo poudarke nove strategije EU o gozdovih, o kateri bo tekla razprava na okrogli mizi, in na kateri bo sodeloval državni sekretar Anton Harej. Minister Podgoršek bo letos še zadnjič gostil obiskovalce sejma ob jutranji kavi in dobrotah kmetijskih šol.

 

Želite biti obveščeni o novostih? Naročite se na e-novice! 

Deli z drugimi