Poročilo sadjarske ekskurzije v Avstrijo


  • Datum objave 16.06.2022

Udeleženci sadjarske ekskurzije v Avstrijo

Poročilo sadjarske ekskurzije v Avstrijo

  • Datum objave 16.06.2022

V torek, 14. 6. 2022 je v sodelovanju z javno službo v sadjarstvu, sadjarskim centrom Maribor-Gačnik, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in člani SRIP HRANA sadjarske verige vrednosti, Gospodarska zbornica Slovenije (Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij) organizirala in izvedla strokovno sadjarsko ekskurzijo v Avstrijo.

Ekskurzije so se udeležili predstavniki izobraževalnih (UM) in raziskovalnih institucij (KIS, sadjarski center Maribor), svetovalne službe na področju sadjarstva, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in člani Združenja za sadjarstvo pri GZS-ZKŽP. Na prvi lokaciji na posestvu raziskovalnega centra Haidegg so si ogledali primer uporabe fotovoltaike v trajnih nasadih in prisluhnili predstavitvi uporabe obnovljivih virov energije pri pridelavi hrane (OVE).

OVE v kmetijstvu

Na drugi lokaciji so prisluhnili zgodbi mladega sadjarja, Thomasa Pöschla, ki na integriran način prideluje jabolka in hruške. Je tudi član avstrijskega združenja pridelovalcev sadja EOS, ki izvaja prodajo jabolk prek Obst Leopold.

ogledi

 

V popoldanskem delu so si ogledali dva primera sodobnih hladilnic in pakirnic sadja (Frisch-Saftig-Steirisch in Obst Leopold) ter prisluhnili predstavitvi izkušenj avstrijske organizacije proizvajalcev sadja Opst, tudi uradno priznane s strani EU in avstrijskega združenja pridelovalcev sadja EOS.

Organizacija in udeležba na ekskurziji je pomembna z vidika mreženja in izobraževanja na področju trajnostnega kmetijstva, učinkovite rabe obnovljivih virov energije (OVE) v kmetijstvu in tehnologij prihodnosti tako pri pridelavi kot predelavi sadja.

Strokovna ekskurzija je bila podprta v okviru Mreže za podeželje (Tehnična pomoč PRP 2014-2020).

Zapisala Vesna Miličić, GZS – ZKŽP

Fotografije: Vesna Miličić in Ana Hiti Dvoršak, KIS

 

 

 

Deli z drugimi