Mala Nedelja najuspešnejša podeželska skupnost 2023


  • Datum objave 13.12.2023

KS Mala Nedelja. Foto: KS Mala Nedelja.

Mala Nedelja najuspešnejša podeželska skupnost 2023

  • Datum objave 13.12.2023

Ljubljana, 13. december 2023 – Krajevna skupnost Mala Nedelja v Občini Ljutomer je zmagovalka 3. nacionalnega izbora za Najuspešnejše podeželsko skupnost, pod sloganom »Pogumno v prihodnost«. Osem člansko nacionalno komisijo je Mala Nedelja prepričala s povezovanjem in sodelovanjem na vseh področjih – energija za razvoj se pretaka po vseh žilah skupnosti. Vsakdo prevzema delo in odgovornost za tisto kar najbolj zna in ob tem ne pozablja na ljudi in družbo okoli sebe. S to razglasitvijo je majhna krajevna skupnost postala tudi nacionalni predstavnik – Slovenijo bo zastopala na 18. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2024, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE (nemško Europäische und ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung).

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) natečaj v tej obliki in v izvedbi Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) organizira tretje leto. Nacionalni razpis za Najuspešnejšo podeželsko skupnost 2023 pod geslom »Pogumno v prihodnost« je bil objavljen septembra, prijavilo pa se je pet skupnosti (po abecedi): Krajevna skupnost Mala Nedelja (Občina Ljutomer) ter občine Dornava, Kozje, Loški potok in Markovci. Skupnosti so zelo raznolike, a prožne – tudi iz vidika novih smeri razvoja ter uresničevanja drugačnih idej.

MKGP bo v tem tednu nacionalnega zmagovalca uradno kandidiral za predstavnika Slovenije na natečaju na ravni EU, rok za oddajo prijave na evropsko raven je sicer konec februarja 2024. Poleti 2024 bo Slovenijo obiskala ocenjevalna komisija ARGE, končna odločitev na evropski ravni pa bo znana jeseni prihodnje leto.

Svečana razglasitev zmagovalca 3. nacionalnega izbora za Najuspešnejšo podeželsko skupnost bo potekala na 6. Slovenskem podeželskem parlamentu spomladi 2024 na Koroškem.

 

Grbi vasi KS Mala Nedelja. Slika: KS Mala nedelja.

 

Natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost je nacionalni natečaj v Republiki Sloveniji, zmagovalec pa postane nacionalni predstavnik na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja, ki jo razpisuje ARGE letos že osemnajstič zapored. ARGE je mednarodna institucija, ki v prvi vrsti državam kandidatkam oziroma mladim pristopnicam v EU pomaga pri celostnem in trajnostnem razvoju podeželja. Poleg različnih drugih strokovnih aktivnosti vsaki dve leti razpisuje natečaj za razvoj podeželja, ki ga v Sloveniji, v organizaciji MKGP, izvaja  DRSP.

 

KS Mala Nedelja – Bioterme. Foto: KS Mala Nedelja.

 

Dodatne informacije o 3. nacionalnem izboru za Najuspešnejšo podeželsko skupnost z obrazložitvijo o zmagovalcu najdete na spletni strani Društva za razvoj podeželja.

 

Deli z drugimi