Opis

Uporaba alternativnih, okoljsko sprejemljivejših metod obvladovanja škodljivih organizmov v intenzivnih sadovnjakih, oljčnikih in vinogradih.

 

Zahteve za izvajanje

  • Pred začetkom ali na samem začetku pojava škodljivcev se uporabljajo feromonski dispenzorji ali zastrupljene vabe (metoda »privabi in ulovi« oziroma »privabi in ubij«) ali metoda masovnega ulova na podlagi napovedi Javne službe zdravstvenega varstva rastlin.
  • Dispenzorji se uporabljajo kot dopolnilna metoda proti vsem rodovom nekaterih škodljivcev, predvsem jabolčnega in breskovega zavijača, pri jablanah, hruškah in breskvah/nektarinah in slivah/češpljah ter proti vsem rodovom nekaterih škodljivcev vinske trte, predvsem proti pasastemu (Eupoecilia ambiguella) in križastemu (Lobesia botrana) grozdnemu sukaču. Metoda z zastrupljenimi vabami »privabi in ubij« pa se uporablja proti plodovim muham na oljkah, kakiju, kiviju, breskvah, nektarinah, marelicah, orehih in figah. Metoda masovnega ulova se uporablja za masovni ulov plodove vinske mušice v pridelavi jagodičja, koščičarjev, fig in grozdja.
  • Operacija se mora vsako leto izvajati na delu površin intenzivnih sadovnjakov, oljčnikov ali vinogradov.
  • Izvaja se v intenzivnih sadovnjakih, oljčnikih in vinogradih.
  • Lokacija izvajanja se v obdobju trajanja obveznosti lahko spreminja.
  • Izvaja se na območju celotne Republike Slovenije.
  • Obtežba z živino ni relevantna.

 

Oblika podpore

Podpora za operacije intervencije KOPOP_NV je letna in krije dodatne stroške in izpad dohodka zaradi prevzete obveznosti.

Za NV.8 je višina podpore 50%.

Plačilo se dodeli na hektar.

 

Višina podpore

Višina letnega plačila za operacijo znaša 110,03 evrov/hektar.

 

Opis intervencije temelji na besedilu iz SN 2023-2027, 2. sprememba, z dne 29. 9. 2023.

Prijava na e-novice

Deli z drugimi