Strokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo


  • Datum objave 30.11.2023

Strokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo

  • Datum objave 30.11.2023

Dvodnevna strokovna sadjarska ekskurzija od 23. do 24. novembra 2023 je združila strokovnjake s področja pridelave in predelave sadja.

Ekskurzije so se poleg Nine Barbare Križnik in dr. Vesne Miličić udeležili tudi člani Združenja za sadjarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, predstavniki izobraževalno-raziskovalnih institucij (Univerza v Mariboru, Sadjarski center Maribor-Gačnik) in predstavnik podjetja Agro Auer.

Prvi dan smo obiskali podjetje Atos Fructum v Mali Remeti. Po uvodni predstavitvi podjetja s strani glavnega tehnologa smo si ogledali sodobno hladilnico ter sortirnico in pakirnico jabolk. S kontrolirano in intenzivno pridelavo, ki je značilna za sodobno sadjarstvo, je podjetje v aprilu 2007 začelo novo poglavje v pridelavi jabolk na južnih pobočjih Fruške Gore na 90 hektarjih in na 250 metrih nadmorske višine. V podjetju na integriran način pridelujejo različne sorte jabolk – zlati in rdeči delišes, fudži, breburn, greni smith, gala, rdeči jonaprince, decosta. Nekatere izbrane sorte so tolerantne na bolezni in škodljivce, sadovnjaki pa so opremljeni s protitočnimi mrežami in namakalnim sistemom.

Ekskurzija se je nadaljevala z vodenim ogledom vinske kleti Deurić, ki je v letu 2023 prejela priznanje za najboljšo vinsko klet v Srbiji. Vinska klet obratuje od septembra 2013. Na površini 13,5 hektarjev pridelujejo bele sorte grozdja renski rizling, sauvignon, traminec, chardonnay in rdeče sorte probus, merlot ter modri pinot. Izjemne klimatske razmere, dobra prst, certificiran sadilni material s skrbno vzgojo, obdelavo in kontrolo pridelka ter strokovno posvetovanje svetovno priznanih enologov zagotavljajo visoko kakovost grozdja in vrhunska vina.

Drugi dan smo obiskali podjetje Agro Ćirić v Titelu v katerem so zaposlene kar tri generacije. Podjetje po obsegu pridelave jabolk zaseda drugo mesto v Srbiji in prvo po največji zaokroženi površini trajnega nasada. Letna pridelava jabolk znaša 1 milijon ton na skupaj 280 hektarjih površin. Od leta 2012 pridelujejo 15 različnih sort jabolk, med katerimi so najpomembnejše gala, zlati delišes, rdeči delišes, breburn, fuji, granny smith in red jonaprince.

Sadovnjaki, ki smo si jih ogledali pod vodstvom vodje nasada, Uroša Novakovića, so opremljeni s protitočnimi mrežami in sodobnim namakalno-oroševalnim sistemom. Pri namakanju uporabljajo kapljični sistem namakanja. Povprečen pridelek jabolk znaša med 75 in 80 ton na hektar. Poleg jabolk, na 70 hektarjih pridelujejo tudi višnje, ki so na drugi lokaciji. Po ogledu nasada jablan smo si ogledali še sodobno sortirnico in pakirnico jabolk ter hladilnico, kjer uporabljajo ULO (ultra low oxygen) tehnologijo. Hladilnica ima kapaciteto 22.000 ton in obsega več kot 70 hladilnih komor. Opremljena je z najsodobnejšo GREEF predsortirno linijo kapacitete 20 ton na uro, 3 pakirnimi linijami z več kot 12 različnimi vrstami pakiranja. Med pomembnejšimi izvoznimi trgi so Španija, Italija in države bližnjega vzhoda.

Avtor besedila: dr. Vesna Miličić, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

FOTO GALERIJA

Avtor fotografij: dr. Vesna Miličić, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Deli z drugimi