Strokovna ekskurzija v Nemčijo z ogledom razstave kmetijske tehnike Agritechnica in šolskega centra Triesdorf


  • Datum objave 21.11.2023

Strokovna ekskurzija v Nemčijo z ogledom razstave kmetijske tehnike Agritechnica in šolskega centra Triesdorf

  • Datum objave 21.11.2023

Med 11. in 13. novembrom 2023 je na pobudo Zveze strojnih krožkov Slovenije potekala tridnevna strokovna ekskurzija v Nemčijo z ogledom razstave kmetijske tehnike Agritechnica in kmetijsko izobraževalnega centra Triesdorf.

Ekskurzija je bila izvedena s pomočjo Mreže za podeželje, ki je pomagala s sofinanciranjem dogodka.

Ekskurzije so se udeležili člani strojnih krožkov, drugi kmetje, visokošolski učitelji z Biotehniške fakultete, učitelji na kmetijskih šolah in zaposleni v podjetjih, ki se ukvarjajo s kmetijsko tehniko. Skupaj 48 udeležencev prihaja iz območja celotne Slovenije.

Prvi dan je bil namenjen celodnevnemu potovanju s turističnim avtobusom, saj je Hannover od Slovenije oddaljen okoli 1.200 km. Pot je udeležence z vmesnimi postanki vodila preko Avstrije, Münchna, Nürenberga, Kasla do Göttingena, kjer so prenočili, saj na območju Hannovra v času razstav ni mogoče dobiti prenočišča za še sprejemljivo ceno.

Po jutranji cca 100 km vožnji do sejmišča v Hannovru je bil cel dan namenjen ogledu razstave Agitechnica. To je največja svetovna razstava kmetijske tehnike, kjer so predstavljeni najnovejši dosežki v razvoju in ponudbi pogonskih strojev (traktorjev), strojev za obdelavo tal, strojev od »setve do žetve«, transportnih strojev, strojev in opreme za dodelavo in skladiščenje pridelkov, strojev in opreme za pridobivanje obnovljive energije v kmetijstvu in gozdarstvu, strojev za delo v gozdu itn. Poleg ponudnikov strojev na razstavi svoje dosežke predstavljajo številne raziskovalne organizacije, izobraževalne ustanove, nevladne organizacije, državne ustanove in drugi. Organizirana je vsako drugo (neparno) leto, v letu 2021 je bila odpovedana zaradi pandemije korona virusa in zato je bila letošnja še toliko bolj zanimiva. Potekala je pod geslom »Green Productivity« (zelena produktivnost), svoje proizvode in rešitve je v 24 halah predstavljalo 2.812 razstavljavcev iz 52 držav (12 iz Slovenije), v šestih dneh pa si jo je ogledalo nekaj nad 470.000 obiskovalcev iz 149 držav. Med njimi tudi naša skupina z na koncu dneva utrujenimi, a z ogledom zadovoljnimi udeleženci. Zvečer je pot udeležence vodila še cca 200 km proti jugu, do prenočišča v mestu Alsfeld. Tako je bila pot prihodnji dan nekoliko krajša.

Tretji dan je bil namenjen obisku in ogledu šolskega centra Triesdorf v bližini Nürnberga in nato poti domov. Kmetijski izobraževalni center Triesdorf je eden bolj znanih tovrstnih centrov v Nemčiji, kjer izvajajo več izobraževalnih programov za šolajočo se mladino, izobraževalne programe za odrasle, organizirajo različne seminarje, prireditve, prikaze, sprejemajo pa tudi organizirane skupine obiskovalcev kot je bila naša. Po uvodni predstavitvi si obiskovalci lahko izberejo različne teme za poglobljeno predstavitev in ogled. Naša skupina si je izbrala teme rejo molznic in predelavo mleka, pridobivanje energije iz obnovljivih virov in uporaba sodobne kmetijske tehnike.

Besedilo je pripravil Marjan Dolenšek

Avtorja fotografij sta Petra Plajnšek in Marjan Dolenšek

FOTO GALERIJA

Deli z drugimi