Oktobra je potekala dvodnevna strokovna ekskurzija v Italijo


  • Datum objave 09.11.2023

Oktobra je potekala dvodnevna strokovna ekskurzija v Italijo.

Oktobra je potekala dvodnevna strokovna ekskurzija v Italijo

  • Datum objave 09.11.2023

Dvodnevna strokovna zelenjadarska ekskurzija v Italijo je potekala od 26. do 27. oktobra 2023. Združila je strokovnjake in podjetnike s področja pridelave vrtnin in sadik.

Ekskurzija je bila izvedena s pomočjo Mreže za podeželje, ki je pomagala s sofinanciranjem dogodka.

Ekskurzije so se poleg predstavnic strokovne službe Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Nine Barbare Križnik in dr. Vesne Miličić udeležili tudi predstavniki treh podjetij-članov Združenja pridelovalcev v sodobnih rastlinjakih pri ZKŽP-GZS (Cornus, Panorganix in Panvita), 6 kmetijskih svetovalcev specialistov za vrtnarstvo in predstavnik podjetja APT tehnika.

Prvi dan smo obiskali podjetje Da Ros, ki se ukvarja s prodajo tehnične opreme za sodobne rastlinjake. Predstavnik podjetja, odgovoren za prodajo, Fabio Camisa nas je popeljal skozi posamezne faze proizvodnje in nam predstavil izbrano specialistično sodobno opremo potrebno za setev in vzgojo sadik v vrtnarstvu, zelenjadarstvu in floristiki. Podjetje Da Ros ponuja različne vrste strojev za vrtnarstvo, ki pokrivajo potrebe malih in srednje velikih podjetij v procesu sejanja, presajanja, lončenja itd. Podjetje izdeluje standardne in izven standardne stroje, posebno pozornost pa v podjetju posvečajo njihovi enostavni uporabi in tehnični pomoči.

V popoldanskem delu smo obiskali podjetje Marconi Vivai, kjer se že vse od leta 1972 ukvarjajo s profesionalno pridelavo sadik v sodobnih rastlinjakih na 6 ha. Na leto pridelajo 180 mio sadik, specializirani so predvsem za pridelavo sadik paradižnika namenjenega za predelavo v paradižnikovo mezgo. Poleg tega pridelujejo tudi sadike za dišavnice in začimbnice in ostale vrtnine.

Drugi dan smo obiskali podjetje Scam, kjer smo si ogledali proizvodnjo organskih mineralnih gnojil in biostimulantov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1951 in danes dosega 30 % tržni delež v Italiji. V sodelovanju z univerzami tako v Italiji kot tudi v Sloveniji se ukvarjajo z razvojem novih sredstev za gnojenje v kmetijski pridelavi, ki so učinkovita in okolju bolj prijazna. So prejemniki številnih nagrad in certifikatov na področju trajnostnosti. Kratko zgodovino podjetja, rezultate aktualnih raziskav in vodeni ogled podjetja sta izvedla predstavnika podjetja Marco Moretti in Stefano Taglavini.

Avtor besedila: dr. Vesna Miličić, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

GALERIJA

Avtor fotografij: Gospodarska zbornica Slovenije

Deli z drugimi