Na sejmu Narava – zdravje in Otroškem bazarju tudi o pomenu lokalne hrane, poklicu kmet in gozdar ter obnašanju v gozdu


  • Datum objave 09.09.2022

Na sejmu Narava – zdravje in Otroškem bazarju tudi o pomenu lokalne hrane, poklicu kmet in gozdar ter obnašanju v gozdu

  • Datum objave 09.09.2022

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se predstavlja na sejmu Narava – zdravje, ki letos poteka skupaj z Otroškim bazarjem. Na razstavnem prostoru obiskovalce spodbujamo k prepoznavanju pomena in ugleda poklica kmet in gozdar, predstavljamo lokalne in ekološke proizvode ter opozarjamo na pomen zmanjševanja zavržkov hrane. Skupaj z Zavodom za gozdove pa smo pripravili gozdno učno pot. Vzporedno s sejmom prvič poteka tudi borza lokalnih živil »Zelene verige« in nacionalni posvet o prehrani otrok in mladostnikov. Dogajanje, ki bo potekalo do nedelje, si je danes ogledala tudi ministrica Irena Šinko.

Letošnje vsebine na 52. Sejmu Narava-zdravje, ki tokrat poteka skupaj z Otroškim bazarjem, poudarjajo pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja in dobrega počutja ter okolja in stika z naravo. Spremljevalni program sejma je zanimiv in privlačen za vse generacije. V njem se bo v treh dneh zvrstilo prek 100 predavanj, delavnic, tečajev, raznih testiranj, svetovanj in okroglih miz.

Ministrstvo se na sejmu predstavlja s kampanjo Lepo je biti kmet, katere namen je dvigovanje ugleda poklica kmet, še posebej med mladimi. S predstavniki Zveze podeželske mladine in ambasadorji kampanje, potekajo animacijske aktivnosti, ki poklic kmet prikazujejo v pozitivni luči, ki je lahko priložnost za nove poslovne izzive, delo v naravi in z živalmi z izjemno družbeno koristno funkcijo. Na posebnem simulatorju se lahko obiskovalci preskusijo na pri deli na kmetiji.

Predstavljajo se tudi ekološki pridelovalci hrane, ki obiskovalce spodbujajo k poseganju po teh proizvodih. Poleg tega lahko obiskovalci spoznajo tudi del poklica v gozdarstvu in sicer se lahko preizkusijo na simulatorju sečnje pod vodstvo Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna. Obiskovalce pa ministrstvo s posebno razstavo in interaktivnim zaslonom informira o pomenu in opozarja, da moramo narediti korak k zmanjševanju zavržkov hrane.

Ministrstvo na zunanjem prostoru skupaj s Zavodom za gozdove (ZGS) predstavlja vsebine o gozdnem bontonu, obiskovalci pa se lahko sprehodijo po gozdni učni poti.

Na dan otvoritve si je sejem ogledala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Vzporedno s sejmom Narava – zdravje prvič poteka borza ponudbe in povpraševanja po lokalno pridelani hrani »Zelene verige«. Na borzi se predstavlja skoraj 70 ponudnikov lokalno pridelane hrane, s katerimi se lahko potencialni kupci tudi srečajo in sklenejo dogovor. Dopoldan je v okviru borze potekal tudi nacionalni strokovni posvet o prehrani otrok in mladostnikov.

Deli z drugimi