Izjava mlade prevzemnice Martine Veršnik ob današnjem prazniku žensk, 8. marec


  • Datum objave 08.03.2022

Izjava mlade prevzemnice Martine Veršnik ob današnjem prazniku žensk, 8. marec

  • Datum objave 08.03.2022

Martina Veršnik, mlada prevzemnica ekološke kmetije Olea, foto: Julija Kordež

 

Mlada in navdihujoča prevzemnica Martina Veršnik, prihaja iz Primorske in je svojo kmetijo Olea v Jagodjah nad Izolo prevzela od mame. Ekološko kmetijo odlikuje oljčni nasad starih sort, poleg oljk pa pridelujejo tudi fige, češnje in različna zelišča. 

Martina ima neverjetno voljo do kmetovanja in se ne ustavi kljub mnogim težkim preizkušnjam, ki so prišle naproti.

Prejemnico nagrade Zlata oljčna vejica 2021 smo zaprosili za izjavo ob današnjem prazniku žensk. Vabimo vas k branju njenih misli, ki jih je strnila v naslednje povedi…

“Od nekdaj so ženske opravljale pomembne naloge na kmetiji, vendar se jim te pomembne vloge pogosto ni pripisovalo ali priznalo. Vsaj ne dokler so ženske roke milo in pridno opravljale najrazličnejša dela na kmetiji. Ko pa so opešale, omagale ali zbolele, se je ta primanjkljaj še kako poznal. V Slovenski Istri so na marsikateri kmetiji ostale ženske, kmetice, Šavrinke same z ducatom otrok in svoj težko prigaran kruh služile s pešačenjem na glavi noseč pridelek v večja mesta. Na račun svojega garanja in iz žuljev se je rodila tista prava ženska veličina.

Garaškemu delu in požrtvovalnosti navkljub se še vedno niso otresle slabšalne asociacije, ki jo nosi beseda kmetica. Še posebej trapasto pa je, ko taka žaljivka prileti iz ust, ki so polna hrane pridelane ravno izpod pridnih rok kmetice.

Ne glede na to, postajajo vse bolj hrabre in prevzemajo še dodatne naloge vse bolj kompleksne administracije, prodaje, oglaševanja, logistike ter nenazadnje tudi vlogo nosilke različnih dejavnosti na kmetiji ali celo celotne kmetije. Trdemu delu so na svoje rame dodale še odgovornost, ki jo nosi vodja na kmetiji. Ta ni odgovorna zgolj za pridelavo kakovostne hrane, ampak za vse aspekte, ki jih srečujemo v pravem podjetništvu. Pri tem ubirajo svojstven način vodenja, reševanja izzivov, inoviranja in s tem odpirajo popolnoma obzorja v kmetijstvu.

Ravno zaradi tega je prepotreben posluh tako izjemnim ženskam, kmeticam, podjetnicam, vodjem in inovatorkam tako pri snovanju znanja, kakor tudi politik in drugih ureditev v kmetijstvu, ki resnično potrebuje nove načine upravljanja.

Zato danes, na Dan žena, hrabre, borbene in krepostne kmetice, ženske, podjetnice, gospodinje, zmagovalke zaslužite posebne čestitke.

Zaslužite si tudi zahvale za delo, ki ga neprenehoma opravljate. S tem skrbite za sita usta, lepo krajino in z vso svojo bitjo varujete še teh nekaj majhnih zaplat zemlje, ki jih v svoje ustje niso posrkale raznorazne druge koristi.

Zaslužite si zavedanje, da vi same, vaša veličina in vsak vaš pregaran dan, pomeni dobrobit za celotno družbo.”

 

Pridružujemo se čestitkam in vsem ženskam izrekamo iskreno zahvalo za vaš prispevek, ki ga dnevno prinašate v naša življenja.

Prijetno praznovanje!

 

Deli z drugimi