Svečana otvoritev Sejma kmetijske in gozdarske mehanizacije AGRITECH v Celju


  • Datum objave 09.03.2022

Svečana otvoritev Sejma kmetijske in gozdarske mehanizacije AGRITECH v Celju

  • Datum objave 09.03.2022

Minister dr. Podgoršek na razstavnem prostoru (avtor: MKGP)

 

Minister dr. Jože Podgoršek in generalni direktor Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) mag. Miran Mihelič sta se danes udeležila svečane otvoritve Sejma kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech v Celju. Na sejmu so bili med drugim predstavljeni tudi aktualni javni razpisi in letošnja kampanja zbirnih vlog. Na ogled je preko 350 različnih blagovnih znamk kmetijske mehanizacije in večina blagovnih znamk gozdarskih strojev.

Minister dr. Podgoršek je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, da so taki sejmi pomembni tudi z vidika seznanitve z napredkom tehnologije na področju kmetijstva. Uporaba novih kmetijskih tehnologij bo zelo pomembna v novem programskem obdobju skupne kmetijske politike, ki je bolj okoljsko naravnan. Ministrstvo bo zato podpiralo naložbe usmerjene v spodbujanje nadstandardnih praks za okolje, naravovarstvo in prilagajanje na podnebne spremembe. Minister je ob tem izpostavil; »Sodobne tehnične rešitve so pomemben del enačbe, s katero si Evropa in z njo Slovenija prizadeva rešiti globalno vprašanje ohranjanja okolja in zmanjšanja vpliva podnebnih sprememb. Sledenje razvoju tehnologije na področju kmetijstva pa je v času podnebnih sprememb pomembno še z enega vidika, in sicer pri zaščiti pridelka pred naravnimi ujmami, na kar nas je lansko pomlad vnovič opomnila pozeba in kasnejša toča ter poplave.«

Na sejmu MKGP v sodelovanju z ARSKTRP in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije – KGZ Celje predstavlja aktualne vsebine Programa razvoja podeželja 2014–2020: aktualne javne razpise in letošnjo kampanjo zbirnih vlog. MKGP z objavo javnih razpisov, ARSKTRP pa z izvedbo plačil vlagateljem, omogočata pogoje za čimbolj učinkovito črpanje finančnih sredstev in s tem vzpodbujata razvoj kmetijstva in razvoj podeželja v Sloveniji. V soboto in nedeljo pa bodo predstavljeni rezultati izbranih LEADER projektov.

Letos se na sejmu poleg ministrstva predstavlja tudi 115 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, z več kot 350 različnih blagovnih znamk kmetijske mehanizacije, zastopane blagovne znamke pa se skupaj predstavljajo iz kar 15 različnih držav. Na ogled je vse od traktorjev do priključkov (plugi, brane, sejalnice, trosilci, škropilnice, mulčerji, kosilnice, obračalniki, zgrabljalniki, balirke, ovijalke …) pa tudi kombajni, silažni kombajni, prikolice in cisterne. Poleg omenjenega je na sejmu predstavljena večina blagovnih znamk gozdarskih strojev.

Tovrstni sejem, izvajan pred glavno kmetijsko sezono, je pomemben tudi z vidika seznanjanja z možnostmi vlaganja v kmetijska gospodarstva in vzpodbujanja učinkovitega črpanja finančnih evropskih sredstev.

VIDEO: Utrip s sejma

Vabljeni na celjski sejem AGRITECH!

 

Deli z drugimi