Teden slovenske hrane: Recepti z okusi Slovenije

Teden slovenske hrane: Recepti z okusi Slovenije

  • Datum objave 07.11.2023
FileAction
Teden slovenske hrane: Recepti z okusi SlovenijePrenesi 
  • Verzija
  • Prenosov 632
  • Velikost datoteke 2.35 MB
  • Objavljen 07.11.2023
Opis:

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika smo stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev pred letom dni na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Potekal bi vsak tretji teden v novembru, z vrhuncem v petek, ko bi utečeno obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk.

V tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin ter živila slovenskega porekla. S spremljajočimi aktivnostmi bi v javnih ustanovah in gospodinjstvih spodbujali izbiro pridelkov in živil slovenskega porekla, zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi, kulturo prehranjevanja ter ohranjanje bogate slovenske kulinarične dediščine.

Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti.

Tako vas stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug z "Recepti  z okusi Slovenije" vabijo, da podprete to pobudo za obeleževanje tedna slovenske hrane.

Več o tednu slovenske hrane si lahko preberete v našem prispevku.

 

 

Deli z drugimi