O projektu

Nacionalna Mreža za podeželje, ki deluje v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v projektnem sodelovanju z Vango inženiringom s. p. – TsicLab in Društvom za razvoj slovenskega podeželja v aprilu 2019 pričela z aktivnostmi za multimedijski projekt »Podeželje prihodnosti – Pametne vasi«.

Predstavljamo primere praks, ki vsaka na svoj način predstavlja “pametne” rešitve za gospodarske, okoljske in socialne izzive slovenske podeželja. Mozaik izpostavljenih praks prikazuje različne možnosti razvoja podeželja v okviru koncepta pametnih vasi.

Podeželske skupnosti tako z uporabo novih tehnologij in digitalizacije ohranjajo in razvijajo podeželje, in sicer z ohranjanjem in odpiranjem novih delovnih mest, s samooskrbo v prehrani in energiji, z ekološko osveščenostjo, s kvalitetnimi javnimi storitvami, pa tudi preko zdravstvenih, socialnih, izobraževalnih in kulturno-družabnih storitev. Nanazadnje pa tudi za svetlejšo perspektivo mladih in njihovo vračanje na podeželje.  

Skupni multimedijski del je predstavljen v okviru digitalnega stičišča “Naše podeželje”, kjer so na voljo dodatne vsebine.

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi