Senena ekskurzija po Avstrijski Štajerski


  • Datum objave 01.02.2024

Avtorica: Klara Otoničar, Zavod seneno meso in mleko.

Senena ekskurzija po Avstrijski Štajerski

  • Datum objave 01.02.2024

Zavod seneno meso in mleko je konec januarja izvedel ogled dobrih praks na Avstrijski Štajerski, kjer so si člani Zavoda in drugi simpatizerji senenega ogledali dve seneni kmetiji. V spodnjem besedilu si lahko ogledate povzetek ekskurzije, ki ga je pripravila Klara Otoničar, z Zavoda seneno meso in mleko.

Najprej smo si ogledali seneno kmetijo v kraja Tulwitz (Fladnitz/Teichalm) na severnem, hribovitem obrobju glavnega deželnega mesta. Naš gostitelj je bila družina, ki se v tretji generaciji ukvarja s predelavo lastnega mleka, v zadnjem času izključno iz senene linije. Tako nastajajo produkti kot so jogurti (sadni, navadni), siri, maslo. Kmetija se nadalje ponaša z lastno planino in kočo na območju Teichalma, kjer se poleti pase predvsem mlada živina in del črede krav (tako nastaja produkt maslo iz planine). Ogledali smo si prostor za predelavo mleka, kjer dnevno predelajo 1400 l mleka. Ta prostor so naredili prav za oglede – show room, kjer si iz višjega predela ogledaš prostor za predelavo. Gospodar kmetije nam je povedal, da v njegovi mlekarni predeluje tudi produkte kozjega in ovčjega mleka, ki pa so od druge kmetije, vendar se prodajajo pod njegovo blagovno znamko. Od leta 2009 dalje so poznani tudi po specialiteti sirih zorjenih v jami (Stollenkäse). To jamo oz. stari rudnik si deli še z enim kmetom, kjer skupaj zorijo sire, katerega postopek traja 3-7 mesecev. Jama je odprta tudi za oglede, kjer si lahko ogledaš postopke zorenja sirov. Svoje produkte prodajajo tudi vse tja do Nemčije in v hotele, restavracije. Trenutno povpraševanje po sirih pada, po jogurtih pa se povečuje. Ogledali smo si tudi sušilno napravo za bale in mehanizacijo, ki je na njihovi kmetiji. Na koncu so nam pripravili degustacijo različnih sirov, ki so drugačnega okusa (zorenje v jami), kot smo vajeni na naših senenih kmetijah.

Nato smo se odpeljali na ogled druge senene kmetije, ki se nahaja v kraju Oberwölz nad dolino reke Mure. Člani družine so nas naprej prijazno pozdravili s prijetno pesmijo, ki so jo nam zapeli. Ekološka senena gorska kmetija se nahaja na nadmorski višini okoli 1.000 metrov. Ta kmetija ima 89 ha zemlje, ena tretjina so travniki, ostalo gozd. 6 ha imajo v območju navarovarstva kar pomeni, da teh površin ne smejo gnojiti in tu imajo do 2 odkosa na leto.   Molzejo 18 krav lisaste pasme, ki jih krmijo izključno s senom. Ogledali smo si hleve, ki so narejeni za prosto rejo. Izvedli so tudi investicijo v energetsko učinkovito sušilno napravo, katero smo si ogledali. Na tej kmetiji seno sušijo na senik, imajo tudi grajfer s katerim si olajšajo pripravo krme za živali. Gospodarjeva žena se je pohvalila, da to napravo večinoma upravlja ona. Kmetijo bo v naslednjem letu prevzel sin z ženo, kateri ima 30 let.

Oba gospodarja kmetije sta poudarila, da so v lanskem letu imeli veliko sena in eno košnjo več kot po navadi.

Ekskurzija je bila sofinancirana v okviru Mreže za razvoj podeželja, program PRP 2014–2020 (MKGP).

Deli z drugimi