- Različica
- Št. prenosov279
- Velikost datoteke 4.08 MB
- Št. dokumentov 5
- Datum ustvarjenja 7. januarja, 2025
- Nazadnje posodobljeno 7. januarja, 2025
Spoštujmo hrano, spoštujmo planet
Splošno o projektu:
V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti in odgovornega ravnanja z naravnimi viri, je pomembno, da se posvetimo enemu izmed najbolj osnovnih vidikov našega vsakdana: hrani. Logotip in slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet odsevata našo zavezanost k zmanjševanju izgub hrane in odpadne hrane ter našem odnosu do hrane.
Po podatkih FAO se kar tretjina svetovno proizvedene hrane na svetu izgubi ali pristane med odpadki, pri čemer več kot 820 milijonov ljudi na svetu nima dovolj hrane in trpi zaradi podhranjenosti. Tudi zato je zmanjševanje izgub hrane in odpadne hrane pomembna prioriteta tako Združenih narodov kot Evropske unije.
Statistika:
- 14 % proizvedene hrane se izgubi med pobiranjem pridelka in maloprodajo
- 17 % celotne svetovne proizvodnje hrane se po ocenah zavrže
- 43,7 % hrane se v Sloveniji zavrže v gospodinjstvih
- 164.803 kg odpadne hrane leta 2023 v Sloveniji
- 78 kg hrane zavržemo na prebivalca (v Sloveniji)
- do leta 2030 bomo sledili trajnostnemu razvojnemu cilju 12.3: prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih
K zmanjšanju količin odpadne hrane lahko pripomoremo vsi
Hrana se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah prehranske verige, in sicer na kmetijah, pri prevozu, obdelavi, predelavi in proizvodnji, v trgovinah, v restavracijah in javnem sektorju (šole, bolnišnice ter druge ustanove in podjetja s kuhinjami) ter v gospodinjstvih. Odpadna hrana po nepotrebnem obremenjuje omejene naravne vire in okolje.
Aktivnosti, ki bodo do leta 2030 prispevale k manjšim izgubam hrane in količini odpadne hrane v Sloveniji, so:
- pregled predpisov za preprečevanje in zmanjševanje izgub hrane in količine odpadne hrane;
- spodbujanje ukrepov za ozaveščanje širše javnosti;
- razvoj ukrepov za ozaveščanje prebivalstva, ki je vključenega v vzgojno-izobraževalne ustanove (vrtci, osnovne in srednje šole ter univerze);
- razvoj posebnih usposabljanj za vse člene verige preskrbe s hrano;
- razvoj in razširitev primerov dobre prakse (smernice, priporočila in dobre prakse) za vse člene verige preskrbe s hrano;
- spodbujanje razvoja inovativnih procesov v pridelavi, predelovalni industriji, v obratih strežbe hrane, trgovinah, glede doniranja hrane;
- ugotovitev vzrokov nastajanja izgub hrane in odpadne hrane ter ukrepanje;
- olajšanje delovanja in spodbujanje sistema doniranja hrane;
- vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje ter promocija platforme za sodelovanje v ponudbi/razpoložljivosti in vrsti hrane;
- nadgradnja metodologije za izračun količine odpadne hrane na različnih stopnjah dobavne verige.
Namen in cilj projekta:
Cilj projekta je prispevati k zmanjšanju količine odpadne hrane na prebivalca do leta 2030 in spremeniti odnos družbe do hrane. Osredotočamo se na ozaveščanje posameznikov o tem, kako lahko že majhna dejanja pomagajo pri doseganju tega globalnega cilja, znotraj Evropske unije pa si prizadevamo za zmanjšanje odpadne hrane tako v gospodinjstvih kot v maloprodaji in vzdolž celotne dobavne verige.
Mnenje ministrice:
"Uspešna implementacija in komunikacija strategije in akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano "SPOŠTUJMO HRANO, SPOŠTUJMO PLANET" je ena ključnih prioritet našega ministrstva, saj verjamemo, da manj odpadne hrane na individualni in skupnostni ravni odločilno prispeva k zelenemu, trajnostnemu prehodu. Predlog na ravni EU je znižati količino odpadne hrane na prebivalca v trgovini na drobno, obratih prehrane in gospodinjstvih za 30 % do leta 2030 ter za 10 % v predelavi in proizvodnji. Na ministrstvu smo si zadali še ambicioznejši cilj. Zavedamo se, da za dosego rezultatov potrebujemo pomoč celotne verige od kmetov ter proizvajalcev in predelovalcev do javnih zavodov, trgovcev, gostincev in predvsem potrošnikov."
Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Spletna stran projekta:
https://www.nasasuperhrana.si/projekti/spostujmo-hrano-spostujmo-planet/
EU platforma za manj izgub hrane in odpadne hrane
https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu-food-loss-waste-prevention-hub/
FAO platforma za zmanjševanje izgub hrane in odpadne hrane
https://www.fao.org/platform-food-loss-waste/en
Prvaki 12.3
https://champions123.org/2024-progress-report
Stop foodwaste
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=khPBpWFNRCw&t=2s
Brez moraliziranja in na simpatičen način želimo jasno pokazati, kako lahko preprosto zavržemo manj, ostanke pa z nekaj domišljije predelamo v čisto nove jedi. Cilj je predstaviti primere dobrih praks in smernice, kako lahko vsak od nas vsak dan pomembno prispeva k zmanjšanju skupne letne količine odpadne hrane, ki planet bremeni bolj kot letalska industrija.
Posameznike in gospodinjstva želimo spodbuditi k odgovornejšemu ravnanju s hrano in zmanjšanju količin odpadne hrane, pri čemer smo z glasbo in zgodbo načrtno nagovorili mlajše generacije, ki igrajo ključno vlogo pri spreminjanju potrošniških navad.
ključne besede: odpadna hrana, izgube hrane, spoštujmo hrano, spoštujmo planet, strategija, akcijski načrt, trajnostni prehod,
Pripete datoteke
File | Action |
---|---|
Akcijski_nacrt_obrazlozitev-ukrepov.docx | Prenesi |
Akcijski_nacrt_za_izvajanje_strategije.docx | Prenesi |
Kodeks odgovornega ravnanja.pdf | Prenesi |
Priporočila za preprečevanje odpadne hrane.pdf | Prenesi |
Strategija_Spostujmo-hrano_spostujmo-planet | Prenesi |