EU PROJEKT, MOJ PROJEKT – Dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij in projektov

eu projekt fb1

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo skupaj s Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dneve odprtih vrat »EU projekt, moj projekt« med 11. in 18. majem 2019. Na voljo so bili številni dogodki širom Slovenije.

V tednu med 11. in 18. majem 2019 so se zainteresirani lahko udeležili številnih zanimivih in poučnih delavnic, ogledov ter rekreativnih pohodov, obiskali dneve odprtih vrat slovenskih kmetij in gledališke predstave ter tudi sami preverili svoje igralske talente, poskušali domače dobrote, pridobili koristne informacije za svojo poslovno pot in se poučili o dobri skrbi za svoje zdravje.

Kmetija Flis – kjer se kravice same pomolzejo

V okviru glasovanja, ki je potekalo v aprilu je od podprtih projektov iz Programa razvoja podeželja 2014–2020 največ glasov prejela Kmetija Flis, katere glavna dejavnost je pridelava mleka. Zgodovina kmetije sega daleč nazaj, ima dolgoletno tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Ker kmetija leži na tradicionalno hmeljarskem območju, je bila do osamosvojitve Slovenije glavna dejavnost hmeljarstvo. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se na kmetiji odločili za preusmeritev v govedorejo in proizvodnjo mleka. Sedanji lastnik kmetije in nosilec dopolnilne dejavnosti je Damijan Četina, ing. agronomije. Vodenje kmetije je leta 2006 prevzel od svojega očeta. Konec leta 2007 so kmetijo posodobili tudi z robotom za molžo krav.

V letu 2017 so zaključili investicijo s pomočjo evropskih sredstev Programa razvoja podeželja 2014–2020 novogradnje hleva za krave molznice in mlado govedo. Z naložbo so izboljšali dobrobit živali in delovne pogoje, povečali pa so tudi produktivnost in konkurenčnost kmetije. V istem letu pa so pričeli s prenovo starega gospodarskega poslopja prav tako s pomočjo sredstev Programa razvoja podeželja 2014–2020, v katerem so uredili sirarno in kupili opremo za predelavo mleka. Predelavo mleka želijo še povečati, kakovost izdelkov pa obdržati na trenutni visoki ravni, saj je njihovo mleko izredne kakovosti, zato so polnega in bogatega okusa tudi njihovi domači mlečni izdelki, ki jih lahko najdete tudi na njihovi spletni strani http://www.kmetijaflis.si/.

 

Seznam dogodkov projektov s področja kmetijstva in razvoja podeželja

 

Holistično kmetovanje – Ekološka kmetija Studen

Prikaz izvajanja moderne transhumance, prikaz ročnega striženja ovc, voden ogled ekološkega zelenjadarstva in sadjarstva, pogostitev.

 

Šmarje 56, Branik prestavljeno
Kmetija Kastelic – Izbrana kakovost Slovenija, mleko in mlečni izdelki Degustacija mlečnih izdelkov, promocija domačega tekočega sladoleda mlečnih napitkov, jogurta, skute in mlečnega zdroba, ogled kmetije (živali, poslopij, strojev, opreme…), ogled dvorane za praznovanja rojstnih dni ter seminarje in piknik prostora, možnost uporabe igral in nakupa izdelkov kmetije.

 

Žabja vas 9, 8000 Novo mesto 11. maj
Občina Hrastnik – okno v svet, projekt LEADER Tursitični ogled   Hrastnika in Steklarne Hrastnik, zaključna prireditev pred trgovino Glashuta, kjer se bodo s svojimi programi predstavila lokalna društva in lokalna kulinarika.

 

Hrastnik 11. maj
Dan odprtih vrat ekološke sadjarske kmetije Marima Ogled krožne poti okoli vasi Trebeše (30 min hoje), kjer si boste lahko ogledali najvišji flišni slap v slovenski Istri – slap Stranice, ekološki oljčnik na nadmorski višini 330 m, ekološko sušilnico sadja in degustirali ekstra deviško oljčno olje in treh vrst suhega sadja.

 

Trebeše 24, Gračišče (Istra) 11.-12. maj
Prodaja proizvodov slovenskih kmetij, projekt LEADER Možnost nakupa kmetijskih proizvodov na stojnicah od prisotnih sodelujočih partnerjev v projektu. Ptuj, pri osnovni šoli Grajena na Ptuju in pred občinsko zgradbo na Hajdini. 11.-18. maj

Blagajevi dnevi in polhova družinska doživetja, projekt LEADER

Otvoritev poletne sezone Polhovega Doživljajskega parka: glasbena pravljica Polh rogovilež, voden ogled parka, medene delavnice Hiše medu Božnar, otroška čajanka z grofom Blagajem, tematsko vodenje po zgodovini pošte v 19. stoletju v Muzeju pošte in telekomunikacij.

 

Polhov Gradec 11., 12., 18. maj ob 11. uri
Kmetija Flis – kjer se kravice same molzejo Ogled kmetije in predelave mleka na kmetiji, seveda s pokušinjo njihovih izdelkov, kot tudi izdelkov sosednjih kmetij. Za otroke pa bodo organizirane tudi ustvarjalne delavnice.

 

Spodnje Grušovlje 6, 3311 Šempeter 12. maj
Razvoj kulturnega in zelenega turizma na območju Obsotelja in Kozjanskega, projekt LEADER V okviru projekta Včeraj, danes, za jutri bosta potekala dva dneva odprtih vrat: dan odprtih vrat eko zeliščnega vrta v Muzeju na prostem Rogatec ter dan odprtih vrat Rokodelskega centra Rogatec.

 

Muzej na prostem Rogatec ter dvorec Strmol 12. maj
Park vojaške zgodovine in predstavitev HOP ON HOP OFF turističnega prevoza, projekt LEADER V sklopu predstavitve produkta HOP ON Zeleni kras bodo organizirali vodeno peš turo po Krožni poti vojaške zgodovine. Udeleženci bodo spoznali zgodbe o krajih na prepihu, posebnosti zgornje pivške kotline in Brkinove ter uživali v degustacijah in odkrivanjih skritih kotičkov Zelenega krasa. Vodena tura se bo pričela ob 8.30 pri info točki HOP ON pred stavbo Komande PVZ.

 

Pivka, Park vojaške zgodovine 12. maj
Dan odprtih vrat Ekološke kmetije Smuk s predstavitvijo izvedene naložbe Mladi prevzemnik kmetije Blaž Lečnik je uspešno kandidiral za sredstva iz PRP 2014–2020 in gradi ekološki hlev za svinje po sistemu »PIGPORT 4« – enega prvih takih hlevov v Sloveniji. Hlev je zgrajen po najvišjih standardih, ki med drugim zagotavlja boljše počutje in zdravje v hladnih mesecih. Vabljeni na predstavitev izvedene naložbe in degustacijo. Bukovska vas 16, Šentjanž pri Dravogradu 14. maj
Alternativne oblike izobraževanja ranljivih skupin (Finančna gospodinja), projekt LEADER Izobraževalna delavnica s ključnimi temami:     Upravljanje bančnih stroškov in drugih stroškov gospodinjstva, Mobing in proaktivna vloga sindikatov v sodobni družbi, Psihološki dejavniki uspeha in vpliv komunikacije, Uspešno reševanje konfliktov in obvladovanje čustev ter Negativne zdravstvene posledice dela v Sloveniji.

 

Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica 15. maj
Učenje in gibanje za okolje, projekt LEADER Na novih športnih površinah bodo potekali trije dogodki: Kvalifikacijska tekma Pumpaj Slovenija na pumptracku oz. kolostezi, Predstavitev kegljanja s kroglo na vrvici na ruskem kegljišču in Skrb za zdravo življenje s Centrom za krepitev zdravja v učilnici na prostem v izvedbi zdravstvene delavke in kineziologinje s Centra za krepitev zdravja Trebnje.

 

Mirna, športni park 15. maj
Promocijsko-degustacijski prostor – VTC 17, projekt LEADER Organizator bo pripravil dan odprtih vrat, ko si bo mogoče ogledati novo nastale prostore – promocijsko-degustacijski prostor, kakor tudi ponudbo lokalnih ponudnikov, ki imajo v tem prostoru urejen razstavni prostor.
Grad Rače 15. maj
Doživetje v medeni pravljici Šolar Vodena brezplačna doživetja na čebelarski kmetiji s pijačo dobrodošlice medenega likerja, degustacijo naših pet vrst sortnih medov, slastnih medenjakov in medenega napitka; ogled čebelnjaka na domačem dvorišču, v katerem lahko posameznik vzpostavi dobro počutje, ogled posodobljenih notranjih prostorov za točenje medu in predelavo medu v medene izdelke, ogled obnovljene pekarne, kjer nastajajo odlični medenjaki in lectovi srčkiž; razlaga o pomenu opraševanja in podučitev o pravilni uporabi in shranjevanju čebeljih pridelkov; prikaz krašenja lecta.

 

Strmca 81a, Laško 16. maj
Predstavitev ekoloških vin kmetije Sagmeister Predstavitev vinske kleti in predstavitev zgodbe o ekološkem vinarstvu.

 

Orešje 76, 8259 Bizeljsko odpovedano
Doživljajski zeliščni vrtovi, projekt LEADER Zbor pred Dvorano Zlatorog v Celju, od koder kombi popelje na celodnevno zeliščno popotovanje: Kmetija Vrhivšek (Lindek nad Frankolovim) z dišečim zeliščnim vrtom in prikaz destilacije zelišč; na Celjski koči si ogledate divji vrt in pripravite okusen divji namaz iz nabranih zelišč; pri PermaMami (Rimske Toplice) si ogledate permakulturni zeliščni vrt, se seznanite z vrtnarjenjem brez prekopavanja; na Zeliščni kmetiji Plahtica (Jurklošter) si boste ogledali Keltski vrt in si v krogu medicine uravnovesili svoje energijsko počutje; v STIK Laško boste imeli možnost ogleda in nakupa zeliščnih izdelkov.

 

Celje, Dvorana Zlatorog 17. maj
Pot mleka – Kmetija Rabič V petek, 17. maja, so povabljene šole in vrtci na predstavitev kmetije in degustacijo mleka, pripravljen bo tudi animacijski program, v soboto pa splošna javnost.

 

Šentovec 10, 2310 Slovenska Bistrica 17. in 18. maj
Produkt Cerkniško jezero Obiskovalcem bo na voljo obisk Muzeja Cerkniško jezero z ogledom žive makete Cerkniškega jezera in krajšim predavanjem o nastanku jezera, kolesarjenje okoli jezera, čolnarjenje po jezeru ali pa le kratek pohod po čebelarski učni poti s čebelarjem vodnikom. Na koncu bo sledila manjša zakuska.

 

Dolenje jezero 17. maj
Med-O-Vita, projekt LEADER Pozdravni nagovor gostiteljev, predstavitev Čebelarsko sadjarskega učnega centra kot dobre prakse – koriščenje EU sredstev za postavitev in nadgradnjo centra, predstavitev doseženih rezultatov v okviru projekta Med-O-Vita, ogled zeliščnega vrta in pogovor z zeliščarko na temo uporabe zelišč v kombinaciji z medom, apiterapija – koristnost čebeljih pridelkov in izdelkov v praksi z medicinsko sestro čebelarko, prikaz postopka vlivanja sveč iz čebeljega voska.

 

Čebelarsko sadjarski učni center na Fari na Prevaljah 17. maj
Otvoritev in predstavitev Posestva Mala Rosa Obiskovalcem bo v idiličnem podeželskem ambientu predstavljeno skozi degustacije nekaj idej, kaj vse lahko pripravimo iz pridelkov, ki zrastejo na našem posestvu;       uredili bodo tematske degustacijske kotičke in sicer : Jabolko, Aronija in Sivka; v vseh predstavitvah bodo zastopani čaji, sokovi, marmelade, likerji, sladice, predlog za zdrav zajtrk;     predstavljeni bodo tudi proizvodi, katere predelajo iz svojih sestavin.

 

Stanjevci 6, G. Petrovci – Krajinski park Goričko 18. maj
Avtomatizacija pakirne linije peletov Predstavitev podjetja, predstavitev in ogled proizvodnje, akcijske cene proizvodov Poljane nad Škofjo Loko 90, 4223 Poljane nad Škofjo Loko 18. maj

Ostali dogodki EU projekt, moj projekt

Prijava na e-novice

Deli z drugimi