Povabilo za sodelovanje pri anketi oziroma deljenje ankete med kmeti

Povabilo za sodelovanje pri anketi oziroma deljenje ankete med kmeti

  • Datum objave 23.02.2023

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) sodeluje pri projektu Beatles. Cilj projekta je zagotoviti nabor strategij za premik k podnebno pametnemu kmetijstvu, ki temelji na ocenah okoljske, družbene in ekonomske trajnosti.

Partnerji v okviru konzorcija projekta si prizadevajo k čim hitrejšemu vedenjskemu premiku k podnebno pametnemu kmetijstvu in k tehnologijam pametnega kmetovanja, ki bo v celoti usklajen z ambicijami strategije Od vil do vilice, strategije za biotsko raznovrstnost ter novo skupno kmetijsko politiko na regionalni ravni in ravni EU. Vloga ZPS je prvenstveno pri komunikaciji s potrošniki. Za njih so s partnerji tudi pripravili anketo za potrošnike. Z anketo želijo preverili kakšen je odnos potrošnikov do teh novih praks? Bi plačali več za krompir pridelan na nov način? Ali potrošniki zaupajo navedbam na izdelkih, ki sporočajo, da je nek izdelek prijazen do okolja, do živali, da sledi načelom pravične trgovine? Ali naredijo potrošniki dovolj?

Parterji ZPS pa prvenstveno delajo na komunikaciji s kmetijami, saj sodobna tehnologija in novi pristopi skozi velika vrata vstopajo tudi na področje kmetijstva. Pametno kmetovanje oziroma premik k podnebno pametnemu kmetijstvu in praksam pametnega kmetovanja ima velik potencial za zagotavljanje bolj trajnostnega in produktivnega kmetovanja, ki bo proizvedlo dovolj hrane in hkrati zmanjšalo vpliv na okolje. Tudi na ZPS so se odločili za prevod ankete, ki nagovarja kmete. Anketo rešujejo kmetje v več evropskih državah, podatki so povsem anonimni. Z rezultati ankete boste seznanjeni kasneje, lahko pa vam posredujejo tudi več informacij o samem projektu. Nekaj osnovnih informacij je na spletni strani projekta https://beatles-project.eu/.

Anketa je tudi v slovenskem jeziku, Wageningen University and Research kot član projekta zbira podatke. Anketa se nahaja na povezavi https://wur.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_8wPzCdP96Fz0IqG.

Projekt je vzpostavil 5 vzorčnih primerov, ki odražajo regije in kmetijske sisteme v EU. To so glavni proizvodni sistemi v EU, ki predstavljajo večino kmetijskega izvoza EU in zasedajo 45 % kmetijskih zemljišč – in sicer bodo ti vzročni primeri potekali v Nemčiji, Španiji, Latviji, na Danskem in Nizozemskem. Več o primerih najdete na https://beatles-project.eu/use-cases/. Na povezavi objave o projektu BEATLES pa bodo v slovenskem jeziku v prihodnje objavljali rezultate projekta.

Tudi sicer pa bodo v okviru projekta potekali zanimivi in ambiciozni izzivi: 10 laboratorijskih in terenskih poskusov, 25 rešitev, ocenjenih glede na njihov trajnosti odtis, 10 prepoznanih in potrjenih poslovnih modelov, 10 ključnih akcijskih priporočil za politične odločevalce itd.

Deli z drugimi