27. 3. 2019 – Govoriš kohezijsko?

27. marca je v Hočah potekal regijski dogodek v okviru projekta Govoriš kohezijsko?,  na katerem smo  skupaj iskali odgovore na vprašanja, kako zagotoviti še bolj učinkovito podporo lokalnim iniciativam in odgovarjati na razvojne potrebe lokalne skupnosti oz. podeželja in kako pri tem učinkovito izkoristiti evropska finančna sredstva iz mehanizma CLLD.

Dogodek se je pričel s predstavitvijo predstavnice lokalne akcijske skupine TOTI LAS, ki je predstavila projekt sodelovanja Jem drugače, jem domače, kot primer uspešnega projekta na območju Podravja, katerega izvedba je bila podprta s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Osrednji del dogodka je bila razprava, v kateri je kot ena glavnih govork sodelovala tudi dr. Bety Breznik, namestnica vodje Koordinacijskega odbora CLLD in predstavnica za sklad ESPR.  Kot osrednji govorci okrogle mize so dodelovali še Aleš Zidar, predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja, Dr. Marko Soršak, župan Občine Hoče-Slivnica, Janja Viher, predsednica lokalne akcijske skupine TOTI LAS, Tina Divjak, vodja zagovorništva pri CNVOS.

V okviru dogodka je potekala konstruktivna razprava izzivih ustroja CLLD v prihodnji finančni perspektivi.  Osrednja tema pogovora so bile morebitne rešitve na izzive s katerimi se CLLD sooča v tem programskem obdobju. Predstavnica Koordinacijskega odbora CLLD je predstavila novosti, ki nas v okviru pristopa CLLD čakajo v naslednjem programskem obdobju, možnosti zagotavljanja finančnih virov iz posameznih skladov, ter morebitne poenostavitve. Razprava se je zaključila v pozitivnem duhu predvsem pa v želji po nadaljnjem sodelovanju med pristojnimi organi in ostalimi deležniki vključenimi v izvajanje CLLD.

Po razpravi je sledila še krajša predstavitev projekta »Aktivno in povezano za nova delovna mesta in vključujočo družbo – SocioLab«, ki je bil potrjen v okviru prvega Dogovora za razvoj podravske regije.

Deli z drugimi