[featured_image]

Končno poročilo o študiji, ki je analizirala potencialne prednosti kmetov, ki so člani organizacij proizvajalcev (OP). Študija preučuje, kako lahko OP-ji okrepijo položaj proizvajalcev v agroživilski dobavni verigi in s tem izboljšajo splošno družbeno-ekonomsko in okoljsko trajnost kmetij. Študija tudi proučuje, kako lahko OP-ji z vzpostavitvijo sektorskih intervencij prek operativnih programov povečajo splošno trajnost pri svojih članih. Analiza je pokazala, da je najpomembnejši učinek sodelovanja kmetov pri mehkih dejavnikih, kot so izboljšanje tržnih postopkov, dostop do trga, stabilnost in varnost. Zato je treba OP-je obravnavati kot dopolnilo k drugim dejavnikom ekonomske uspešnosti kmetije (npr. velikosti kmetije, izobrazbe kmetov). Dodana vrednost k socialno-ekonomski in okoljski trajnosti skozi sodelovanje kmetov je zelo odvisna od države in sektorja, predvidoma zaradi različnih strukturnih značilnosti, vrste proizvoda in splošnega gospodarskega konteksta. V poročilu so obravnavane dobre prakse za OP-je pri snovanju in vzpostavljanju operativnih programov v sektorju sadja in zelenjave. Vključuje tudi 16 študij primerov o OP-jih, ki delujejo v sektorjih živinoreje in stročnic, da bi pokazalo, kako lahko vzpostavitev sektorskih intervencij prek operativnih programov pomaga OP-jem povečati trajnost pri njihovih članih.

Gradivo je napisano v angleškem jeziku. V slovenščino ga lahko prevedete z orodjem. kot je Google prevajalnik.

Povezano gradivo: Vzpostavitev operativnega programa organizacije proizvajalcev - priročnik


Ključne besede: živinoreja, govedoreja, prašičjereja, rastlinska pridelava, poljedelstvo, zelenjadarstvo, sadjarstvo

Pripete datoteke

FileAction
Vzpostavitev operativnega programa organizacij proizvajalcev (PDF)Prenesi
  • Različica
  • Št. prenosov81
  • Velikost datoteke 2.50 MB
  • Št. dokumentov 1
  • Datum ustvarjenja 27. novembra, 2023
  • Nazadnje posodobljeno 29. januarja, 2025