[featured_image]
  • Različica
  • Št. prenosov36
  • Velikost datoteke 8.87 MB
  • Št. dokumentov 1
  • Datum ustvarjenja 21. oktobra, 2024
  • Nazadnje posodobljeno 21. oktobra, 2024

Oljka, sušne razmere, tla in deficitno namakanje

Pred vami je monografija z naslovom »Oljka, sušne razmere, tla in deficitno namakanje«, ki je plod dolgoletnega dela priznanih slovenskih strokovnjakov na področju oljkarstva in namakanja. Monografija obsega pregled znanja na področju prilagoditve oljk na sušne razmere ter pregled tehnologij namakanja oljk. Je odlična dopolnitev strokovne literature na področju oljkarstva, ki bo v pomoč vsem pridelovalcem oljk, študentom agronomije ter širšemu krogu bralcev.

Oljka je manj zahtevna rastlinska vrsta, saj lahko uspeva v izjemno skeletnih tleh in je zelo dobro prilagojena na pomanjkanje vode v njih. V knjigi se bralec tako najprej sreča z morfološkimi prilagoditvami oljke na sušne razmere od koreninskega sistema, debla in listov. V nadaljevanju monografije spoznamo fiziološke prilagoditve oljke na sušne razmere z omejitvami presnovnih procesov, kar negativno vpliva na rast. Deficitno namakanje temelji na načelu, da obrok vode dodamo takrat, ko rastlina dodano vodo najbolj gospodarno uporabi. Avtorji poročajo o pozitivnem vplivu deficitnega načina namaknja na kakovost oljčnega olja sorte 'Istrska belica', ki slovi po visoki vsebnosti biofenolov. Z namakanjem se lahko doseže usklajeno razmerje grenkobe in pikantnosti ter arome, ki so značilne za oljčna olja vrhunske kakovosti. Za pravilno izvedbo namakanja je potrebno pred postavitvijo namakalnega sistema pridobiti osnovne podatke o lastnostih tal in lastnosti rastline ter spremljati tudi meteorološke parametre, kot so padavine, temperatura in evapotranspiracija.

V zadnjem delu monografije nas avtorji popeljejo v realizacijo namakalnega sistema v oljčniku vse od zasnove, pridobivanja ustreznih dovoljenj do postavitve kapljičnega namakalnega sistema ter njegovega vzdrževanja.

Če zaključimo z besedami avtorjev: »Razvoj namakanja bi moral za Slovenijo in slovensko oljkarstvo biti strateškega pomena, saj lahko z dodajanjem vode izboljšamo sprejem mineralnih hranil iz tal in vegetativno rast, povečamo pridelek na enoto površine, zmanjšamo izmenično rodnost, zagotovimo zgodnejši vstop mladih oljčnikov v rodnost, vplivamo na kakovost pridelka ter tako zagotovimo učinkovitost in konkurenčnost pridelave oljk in oljčnega olja.«

Pripete datoteke

FileAction
Namakanje-oljk_2021-SPLETNA-IZDAJA.pdfPrenesi