[preselected_search_fields]

Zagotavljanje varnosti živil (usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov)

Objavljeno: 14.01.2022

Predstavitev Zagotavljanje varnosti živil, ki jo je izvedla Irena Kos, je bila pripravljena in izvedena v okviru javnega naročila Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, za leto 2019.

Usposabljanja so bila izvedena v letu 2021. Usposabljanja je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija.

Ukrep M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja

varnost živil, predelava

 

Trženje (usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov)

Objavljeno: 14.01.2022

Predstavitev Trženje, ki jo je izvedel Tomaž Cor, je bila pripravljena in izvedena v okviru javnega naročila Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, za leto 2019.

Usposabljanja so bila izvedena v letu 2021. Usposabljanja je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija.

Ukrep M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja

Razvoj novih proizvodov in izdelkov (usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov)

Objavljeno: 14.01.2022

Predstavitev Razvoj novih proizvodov in izdelkov, ki jo je izvedel Tomaž Cor, je bila pripravljena in izvedena v okviru javnega naročila Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, za leto 2019.

Usposabljanja so bila izvedena v letu 2021. Usposabljanja je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija.

Ukrep M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja

Razvoj novih proizvodov in trendi povpraševanja po hrani (usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov)

Objavljeno: 14.01.2022

Predstavitev Razvoj novih proizvodov in trendi povpraševanja po hrani, ki jo je izvedla  Tatjana Kruder, ki je bila pripravljena in izvedena v okviru javnega naročila Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, za leto 2019.

Usposabljanja so bila izvedena v letu 2021. Usposabljanja je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija.

Ukrep M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja

Označevanje živil (usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov)

Objavljeno: 14.01.2022

Predstavitev Označevanje živil, ki sta ga izvedli Sara Ketiš in Stanka Pažek, je bila pripravljena in izvedena v okviru javnega naročila Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, za leto 2019.

Usposabljanja so bila izvedena v letu 2021. Usposabljanja je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija.

Ukrep M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja

Kakovost živil (usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov)

Objavljeno: 14.01.2022

Predstavitev Kakovost živil, ki jo je izvedla Marija Kovačec, ki je bila pripravljena in izvedena v okviru javnega naročila Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, za leto 2019.

Usposabljanja so bila izvedena v letu 2021. Usposabljanja je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija.

Ukrep M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja

Strokovno gradivo Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov

Objavljeno: 14.01.2022

Strokovno gradivo, ki je bilo pripravljeno v okviru javnega naročila Usposabljanje za namen predelave in trženje kmetijskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, za leto 2019.

Usposabljanja so bila izvedena v letu 2021. Usposabljanja je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija.

Ukrep M1 – Prenos znanja in dejavnosti informiranja

 

 

Na kmetijo! Priročnik za bivanje starejših na kmetijah

Objavljeno: 05.11.2021

Projektne aktivnosti so bile načrtovane tako, da so na različne načine in z različnih vidikov preverjali, kakšne so možnosti za razvoj bivanja starejših oseb na partnerskih kmetijah, na kakšen način bi tovrstno bivanje lahko vzpostavili, kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni, nenazadnje tudi kakšen je interes med starejšimi za bivanje na podeželju.

Leto izida: 2021

Izdajatelj: Inštitut Antona Trstenjaka

Priročnik je bil napisan v okviru pilotnega projekta Na kmetijo!, ki je bil sofinanciran v okviru Programa za razvoj podeželja 2014-2020, podukrepa 16.9 Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost ter izobraževanjem o okolju in hrani.

Ključne besede: dopolnilne dejavnosti na kmetiji, socialne dejavnosti, socialno varstvo

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Objavljeno: 05.11.2021

Brošura je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih pridelkov in živil. V brošuri je na kratko predstavljenih 27 slovenskih kmetijskih pridelkov in živil, ki so trenutno zaščiteni pri Evropski komisiji ter kmetijski pridelki in živila iz sheme »višja kakovost«.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že v letu 2015 izdalo brošuro o slovenskih zaščitenih kmetijskih pridelkih in živil, vendar je Slovenija do leta 2021 pri Evropski komisiji zaščitila še dodatne proizvode. Ker Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in je bila imenovana tudi kot Evropska regija gastronomije 2021, je ministrstvo brošuro o slovenskih zaščitenih kmetijskih pridelkih in živilih posodobilo z novimi proizvodi.

 

Izdano: 2021

Zaščitena označba porekla:
Bovški sir
Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre
Istrski pršut/Istarski pršut
Kočevski gozdni med
Kraški med
Mohant
Nanoški sir
Oljčno olje Istra
Piranska sol
Tolminc

Zaščitena geografska označba
Jajca izpod Kamniških planin
Kranjska klobasa
Kraška panceta
Kraški pršut
Kraški zašink
Prekmurska šunka
Prleška tünka
Ptujski lük
Slovenski med
Šebreljski želodec
Štajerski hmelj
Štajersko-prekmursko bučno olje
Zgornjesavinjski želodec
Zajamčena tradicionalna posebnost
Belokranjska pogača
Idrijski žlikrofi
Prekmurska gibanica
Slovenska potica

Višja kakovost
Kokošja jajca Omega plus
Med z vsebnostjo vlage največ 18 % in HMF največ 15 mg/kg medu – Zlati panj
Piščančje meso in izdelki z navedbo »vir selena«
Pivški piščanec in izdelki z omega-3
Poltrdi sir brez konzervansov (poltrdi siri Zelene doline)

Ključne beseda: sheme kakovosti, M3.1 novo sodelovanje v shemah kakovosti

Povezovanje na kmetijah: Kmetija pri Kumru, 2017 (Olga Voglauer)

Objavljeno: 22.05.2017

V okviru usposabljanja za mlade kmete je bila 2017 vključena tudi predstavitev primera dobre prakse mlade ekološke kmetice Olge Voglauer, zamejske Slovenske iz Avstrije.

Ključne besede:
mladi kmet, mladi kmetje, prevzemnik, mladi kmetje / mladi prevzemniki, M6.1, 6.1, M1, usposabljanje, gradivo, 2017