»Kmečki svetek« na kmetiji Buček in prikaz konzervirajoče obdelave tal


  • Datum objave 30.08.2023

Traktorski priključki za konzervirajočo obdelavo tal (Vir: KGZ Murska Sobota)

»Kmečki svetek« na kmetiji Buček in prikaz konzervirajoče obdelave tal

  • Datum objave 30.08.2023

V nedeljo, 13. 8. 2023, je na kmetiji Buček, Krajna potekal »Kmečki svetek«, v okviru katerega je bilo organizirano Regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, pokal AGRA in pokal Občine Tišine. V sklopu dogodka je bilo organizirano tudi tekmovanje v spretnostni vožnji z enoosno traktorsko prikolico za državno prvenstvo slovenskih kmetic. Prav tako je bila razstava kmetijske mehanizacije in demonstracija konzervirajoče obdelave s strokovnim komentarjem. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko.

Spremenjene vremenske razmere, ekonomika pridelovanja in trajnostni pristop pri kmetovanju nam narekujejo tudi drugačen pristop pri obdelavi tal. V zadnjem obdobju se namreč padavine pojavljajo vse pogosteje v obliki nalivov, nato pa smo spet priča daljšemu časovnemu obdobju brez padavin, katere običajno spremljajo tudi izrazito visoke temperature. Da ublažimo vse te negativne dejavnike spremenjenih vremenskih razmer je ena izmed rešitev tudi povečanje deleža organske mase v zgornjem sloju tal. To pa lahko med drugim dosežemo s konzervirajočo obdelavo tal ter setvijo rastlin za zeleno gnojenje. Pri konzervirajoči obdelavi imamo v zgornjem sloju tal več organske mase, katera zmanjšuje zbitost tal ob nalivih, prav tako pa zadrži več vode v zgornjem sloju tal. Ko pa nastopi obdobje pomanjkanja padavin in visokih temperatur pa organski ostanki na površini tal delujejo kot zastirka ter tako zmanjšuje izhlapevanje vode iz tal. Pri konzervirajoči obdelavi tal obdelujemo samo zgornji del tal, zaradi tega porabimo tudi manj energije na enoto površine, moramo pa se izogibati obdelavi tal ali spravilu pridelkov v neugodnih pogojih – prevlažnih tleh, ko tla nimajo primerne nosilnosti, da ne povzročimo zbitosti tal v globini.

Dogodek sta organizirala Govedorejsko društvo Tišina in Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota.

Dogodek je podprla tudi Mreža za podeželje, MKGP, iz naslova Tehnične pomoči Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027.

 

Ključne besede: konzervirajoča obdelava tal, minimalna obdelava tal

 

 

 

 

 

Deli z drugimi