Uredba o intervenciji dobrobit živali za leto 2023


  • Datum objave 03.01.2023

Avtor: G. Petrič

Uredba o intervenciji dobrobit živali za leto 2023

  • Datum objave 03.01.2023

Vlada je izdala Uredbo o intervenciji dobrobit živali za leto 2023.

Uredba določa izvajanje intervencije dobrobit živali (intervencija DŽ) iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za Slovenijo (SN SKP 2023–2027), ki se financira iz Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Uredba je podlaga za izvajanje intervencije DŽ v letu 2023. Opredeljuje vsebino in izvedbo intervencije DŽ z določitvijo vstopnih pogojev, upravičencev, trajanja obveznosti, podintervencij in nabora možnih zahtev ter pogojev za njihovo izpolnjevanje v posamezni podintervenciji, načina izračunavanja plačil in višine plačil ter podrobnejših izvedbenih pravil v zvezi s kontrolami, sistemom upravnih sankcij, itn.

V letu 2023 se intervencija DŽ izvaja v štirih podintervencijah:

  • za prašiče,
  • govedo,
  • drobnico in
  • konje.

Intervencija DŽ je namenjena podpori za izvajanje živalim prilagojenih načinov reje. Namenjena je rejcem, ki zagotavljajo višjo raven dobrobiti živali, čeprav za rejca z ekonomskega vidika to pomeni strošek ali dodatno delo v primerjavi z rejcem, ki zagotavlja živalim zgolj minimalne standarde. Ker so sheme kakovosti s področja dobrobiti živali v Sloveniji še v razvoju, breme dodatnih stroškov za zagotavljanje višje dobrobiti živali ni porazdeljeno po celotni prehranski verigi, temveč stroške nosi predvsem rejec sam.

za več informacij si lahko uredbo preberete tukaj.

Deli z drugimi