Vsakoletna prireditev – Teden gozdov

Teden gozdov, ki v letošnjem letu poteka od 24. do 30. maja, je vsakoletna prireditev, ki konec meseca maja poveže vse inštitucije, ki skrbijo za slovenski gozd in širši družbi predstavi pomen gozda in gozdarstva za njeno blaginjo. Geslo Tedna gozdov 2021 je »Načrtno z gozdom!«, glavna tema je načrtovanje razvoja gozdov, izpostavljeni temi pa sta tudi gozdne učne poti in velike zveri. V tednu gozdov se tradicionalno po vsej Sloveniji zvrsti serija prireditev na temo gozdov in gozdarstva.

Na Mašunu je v ponedeljek, 24. 5. 2021, potekal osrednji dogodek, odprtje razstave “Velike zveri in njihovi gozdovi” in obnovljene Mašunske gozdne učne poti. Odprtja se je udeležil minister dr. Jože Podgoršek skupaj z drugimi predstavniki institucij s področja gozdarstva, kmetijstva in okolja.

Mašun je sicer stara gozdarska naselbina, ki so jo začeli graditi Schönburgi leta 1874 na meji svoje tedanje gozdne posesti. Mašunska gozdna učna pot je bila prvič postavljena že leta 1997, ko je takratni revirni gozdar Lado Širca, predlagal traso po nekdanji Schönburgovi sprehajalni poti na Anino skalo. Mašunska gozna učna pot in razstava v Gozdni hiši Mašun sta bili prenovljeni v sodelovanju Zavoda za gozdove Slovenije (projekt Interreg Slovenija – Hrvaška Carnivora Dinarica), in družbe Slovenski državni gozdovi d. o. o.

Slovenski gozdovi so v dobrem stanju. Zaradi ohranjenih naravnih mehanizmov obnove se slovenski gozd na 95 % gozdnih površin, potrebnih obnove, obnovi po naravni poti. V primerjavi z letom 1947 sta se lesna zaloga in letni prirastek lesa v slovenskih gozdovih skoraj potrojila. Povečala se je tudi njihova površina in sicer iz 36,4 na 58 %.

 

Preverite dogodke po Sloveniji v okviru Tedna gozdov…

Ostali prispevki na to temo:

Začenja se teden gozdov 2021: »Načrtno z gozdom« (ZGS)

Odprtje Pragozdne poti Krokar in uvod v Teden gozdov 2021 (ZGS)

Začenja se Teden gozdov 2021: »Načrtno z gozdom« (MKGP)

Prijava na e-novice

Deli z drugimi