Občina Ljubno ob Savinji je zmagovalka 2. nacionalnega izbora za najuspešnejšo podeželsko skupnost


  • Datum objave 08.06.2022

Občina Ljubno ob Savinji je zmagovalka 2. nacionalnega izbora za najuspešnejšo podeželsko skupnost

  • Datum objave 08.06.2022

Občina Ljubno ob Savinji, zmagovalka 2. nacionalnega izbora za Najuspešnejo podeželsko skupnost, uteleša slogan »Gradimo mostove«; po mnenju ocenjevalne komisije se zdi, da je gradnja mostov njeno najljubše delo. S to razglasitvijo je občina postala tudi nacionalni kandidat in bo Slovenijo zastopala na 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2022, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE.

Sedemčlansko nacionalno strokovno komisijo je Ljubno prepričalo z izjemnimi rezultati na številnih področjih, v obrazložitvi pa je zapisala: »Občina je prevzela pomembno nalogo stičišča idej in z vztrajnim, poštenim in odprtim delom gradila povezave, ki danes tvorijo povezano lokalno skupnost, odprto navzven in novim, velikim idejam.«

Društvo za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) in Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP) sta pomladi 2022 objavila nacionalni razpis za Najuspešnejšo podeželsko skupnost 2022 pod geslom »Gradimo mostove«. Na natečaj sta se prijavili dve skupnosti, Ljubno in Razkrižje. Natečaj je vodila nacionalna komisija v sestavi Alina Cunk Perklič, MKGP; Marija Markeš, Ministrstvo za okolje in prostor; Irma Slavič Potočnik, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani; Marko Koščak, Fakulteta za turizem Brežice, Univerza v Mariboru; trije predstavniki Društva za razvoj slovenskega podeželja Aleš Zidar, Mojca Metličar in Vesna Erhart. Komisija je pregledala vlogi, si obe območji tudi ogledala, ter pretehtala njune številne kvalitete nato pa se soglasno odločila za zmagovalca.

»Občina Ljubno v vseh pogledih izpolnjuje geslo natečaja »Gradimo mostove« – rekli bi lahko, da se je dolgoletna splavarska tradicija preko krvi neštetih rodov prenesla čez prelomna in zahtevna obdobja do današnjih dni – ko znajo graditi mostove in splave iz drugačnih sestavin, ne le iz lesa. Služijo pa podobnim namenom kot nekdaj: odpraviti se široko v svet s svojim znanjem in blagom, da bi tam nabrali sredstev in novega znanja za preživetje doma.« je zapisala ocenjevalna komisija in občini Ljubno podelila naziv najuspešnejše podeželske skupnosti v Sloveniji v letu 2022.

Občini Razkrižje je komisija podelila priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja vključujočega in trajnostnega razvoja. V oceni je zapisala: »Občina Razkrižje je trdno zasidrana v svojo pestro zgodovino, iz katere črpa tako izkušnje kot moč za sodobne odločitve in življenje. Odlikuje jo prav dejstvo, da zgodovine ne pozablja in da zgodovina ni breme kraja – četudi je spomin kdaj težak – temveč spodbuda za odločna dejanja v sedanjosti.

Identiteta in samozavest prebivalcev Razkrižja temelji na njihovem zgodovinskem boju – tako za ohranitev slovenske identitete na mejnem območju, kjer so se meje ves čas premikale, kot v osamosvojitveni vojni. Danes jih krepijo vsakodnevni uspeh, ki jih dosegajo v sodelovanju in s trdim delom na občinskem in državnem nivoju.«

Natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost je nacionalni natečaj v Republiki Sloveniji, zmagovalec pa postane nacionalni predstavnik na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja, ki jo razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE (Europäische und ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung) letos že sedemnajstič zapored. ARGE je mednarodna institucija, ki v prvi vrsti državam kandidatkam oziroma mladim pristopnicam v EU pomaga pri celostnem in trajnostnem razvoju podeželja. Poleg različnih drugih strokovnih aktivnosti vsaki dve leti razpisuje natečaj za razvoj podeželja, ki ga v Sloveniji, na osnovi pogodbe z MKGP, izvaja DRSP.

MKGP je te dni Ljubno že uradno kandidiral za našega predstavnika na natečaju, ekipa iz Ljubnega in naši strokovnjaki za razvoj podeželja, ki sestavljajo ocenjevalno komisijo, pa so začeli pripravljati prijavo na evropsko raven, saj je rok že konec julija. Pozno jeseni pričakujemo obisk ocenjevalne komisije ARGE, končna odločitev na evropski ravni pa bo znana spomladi 2023.

V prihodnjih mesecih bosta DRSP in MKGP poskrbela za promocijo Občine Ljubno doma in po svetu. Zmagovalca bomo svečano razglasili na slovesnosti ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja, 21. 10. 2022, v Domu kulture v Svetem Juriju ob Ščavnici.

Verjamemo, da so mostovi Ljubnega lahko vzgled mnogim skupnostim.

Deli z drugimi