V javni obravnavi predlog Odloka o spremembah Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike


  • Datum objave 13.04.2023

Avtor: A. Justinek

V javni obravnavi predlog Odloka o spremembah Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike

  • Datum objave 13.04.2023

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  (v nadaljevanju: ministrstvo) je v javno obravnavo posredovalo predlog Odloka o spremembah Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike. Javna obravnava bo potekala do vključno 28. aprila 2023. 

Sprememba Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike (Uradni list RS, št. 2/23 in 21/23) je potrebna zaradi prenosa nalog Odbora za spremljanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije (v nadaljevanju: Odbor za spremljanje PRP) do zaključka izvajanja Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 (v nadaljevanju: PRP 2014–2020) na Odbor za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike (v nadaljevanju: odbor za spremljanje SKP).

Odbor za spremljanje SKP opravlja naloge, opredeljene v tretjem odstavku 124. člena Uredbe 2021/2115/EU in sicer preverja zlasti:

  • napredek pri izvajanju strateškega načrta SKP ter doseganju mejnikov in ciljnih vrednosti;
  • težave, ki vplivajo na smotrnost strateškega načrta SKP, ter ukrepe, sprejete za obravnavanje teh težav, vključno z napredkom pri poenostavitvi in zmanjšanju upravnega bremena za končne upravičence;
  • elemente predhodne ocene, navedene v členu 58(3) Uredbe (EU) 2021/1060 in strateškem dokumentu iz člena 59(1) navedene uredbe;
  • napredek, dosežen pri izvajanju vrednotenj, sintez vrednotenj in vsakega nadaljnjega spremljanja ugotovitev;
  • zadevne informacije v zvezi s smotrnostjo strateškega načrta SKP, ki jih zagotovi nacionalna mreža SKP;
  • izvajanje ukrepov v zvezi s komuniciranjem in prepoznavnostjo;
  • širjenje administrativne usposobljenosti za javne organe in kmete ter druge upravičence, kadar je ustrezno.

Odbor za spremljanje SKP opravlja tudi naloge, opredeljene v četrtem odstavku 124. člena Uredbe 2021/2115/EU, in sicer izda mnenje o:

  • metodologiji in merilih, uporabljenih za izbor operacije;
  • letnih poročilih o smotrnosti;
  • načrtu vrednotenja in njegovih spremembah;
  • vseh predlogih organa upravljanja za spremembo strateškega načrta SKP.

Trenutno sta imenovana dva odbora za spremljanje, en za posamezno programsko obdobje, in sicer je s sklepom imenovan Odbor za spremljanje za PRP, ki se nanaša na PRP 2014–2020, in z odlokom je ustanovljen odbor za spremljanje SKP, ki pokriva programsko obdobje 2023–2027. Predlog te spremembe odloka se nanaša na združitev omenjenih odborov za spremljanje oziroma prenos pristojnosti Odbora za spremljanje PRP do zaključka izvajanja PRP 2014–2020 na odbor za spremljanje SKP. Oba odbora sta se s prenosom nalog na odbor za spremljanje SKP strinjala. Prav tako temu ni nasprotovala Evropska komisija in je predlog z vidika racionalnosti tudi podprla.

Izpostaviti je treba, da ima ta prenos pristojnosti tudi pozitivne ekonomske učinke, manj birokratskih bremen in večjo učinkovitost dela. Ker je PRP 2014–2020 v zaključni fazi, bo tudi vedno manj zadev, ki jih bo moral obravnavati Odbor za spremljanje PRP. Zato je smiselno, da so naloge obeh odborov združene in se obravnavajo na istih sejah, kar pomeni tudi manj finančnih izdatkov pri organizaciji sej.

 

Ministrstvo vso zainteresirano javnost vljudno vabi k podajanju pisnih pripomb oziroma sodelovanju v javni obravnavi, ki bo trajala do vključno 28. aprila 2023.

 

Komentarje in predloge je možno podati preko spletne strani e-demokracija (https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=15480), na kateri je dostopno tudi besedilo predloga Odloka o spremembah Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike. Informacije o odboru za spremljanje SKP s povezavo do Odloka o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike (Uradni list RS, št. 2/23 in 21/23) so dostopne na spletni strani: https://skp.si/skupna-kmetijska-politika-2023-2027/odbor-za-spremljanje

 

Komentarje in predloge lahko pošljete tudi na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali po navadni pošti na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana.

Deli z drugimi