8. 7 .2020 – Izšla je dopolnjena zgibanka ark kmetije in ark središča: Spoznajte slovenske avtohtone pasme domačih živali

 

Kozel slovenske srnaste pasme Foto U. Grčar

Kozel slovenske srnaste pasme, Foto U. Grčar

 

Kadar govorimo o avtohtonih pasmah, imamo v mislih tiste pasme domačih živali, ki so nastale na območju Slovenije. Ark kmetije in ark središča so prve kmetije v slovenskem prostoru, ki pod skupnimi pravili ohranjajo slovenske avtohtone pasme domačih živali in so obenem odprte za širšo javnost.

 

Avtohtone pasme so razpršene po celotni Sloveniji. Kje vse lahko najdete lokacije avtohtonih pasem, si lahko pogledate v praktični zgibanki ark kmetij in ark središč. Seznam ark kmetij in ark središč se vsako leto posodobi in zadnje posodobitve so izdane v najnovejši zgibanki, s pomočjo katere lahko spoznate slovenske avtohtone pasme domačih živali.

Izraz »ark« je mednarodno uveljavljen in se nanaša na rejo avtohtonih pasem domačih živali. Od tu poimenovanje ark kmetije in ark središča, kar pomeni, da na teh lokacijah poteka reja ogroženih avtohtonih pasem. V prevodu izraz »ark« označuje barko, skrinjo in njegova sporočilnost je, da reja avtohtonih pasem v lokalnem okolju preprečuje njihovo izumrtje (simbol rešilne barke) ter hkrati predstavlja zbirko (skrinjo) dragocenih genskih virov.

Zgibanka ark kmetije in ark središča

ARK zgibanka

 

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi