9. 10. 2018 – LEADER konferenca v Evori na Portugalskem

Od 26. do 28. septembra 2018 je v Evori na Portugalskem potekala LEADER konferenca, ki jo organiziral ELARD, ključno evropsko LEADER združenje za razvoj podeželja.

 

Na konferenci, ki je potekala v prijetnem vzdušju, ki ga je, skupaj s prijaznimi domačini, ustvarilo septembrsko sonce v zgodovinskem mestu Evora, je bilo okoli 300 udeležencev iz 26 držav, predstavniki Evropske komisije, Evropske mreže za razvoj podeželja (ENRD), Evropskega parlamenta, pomembni začetniki pristopa LEADER, predstavniki portugalskega ministrstva in lokalni predstavniki. Konferenco so popestrili panoji s predstavitvami stanja LEADER in LAS-ov po EU državah, pa tudi iz Moldavije, Gruzije in Makedonije. Panoji so služili tudi izmenjavi idej in kontaktov za projekte sodelovanja med tujimi LAS-i. Slovenski pano je zastopal g. Goran Šoster iz LAS Prlekija.

 

Dan pred osrednjo konferenco so popestrili ogledi dobrih praks projektov, sofinanciranih iz LEADER sredstev. Pomembno sporočilo ogleda je bilo, da se lahko z malo sredstvi iz ukrepa LEADER naredi velik napredek k razvoju aktivnosti na podeželju.

 

Osrednji del konference sta bila predstavitev razvoja pristopa LEADER od začetka do danes, s poudarkom na 7 LEADER principih, in panelna razprava na temo LEADER/CLLD po 2020, ki je poudarila pomen LEADER/CLLD pristopa za razvoj podeželja in željo držav članic, da se pristop zavaruje, da se ohrani njegov prvotni namen odločanja »od spodaj navzgor«.

 

Del konference je bil namenjen mini-panelnim sejam, na katerih so udeleženci izmenjevali mnenja in izkušnje o konceptu pametnih vasi v povezavi z LEADER ter o tem, kako se soočiti s podnebnimi in demografskimi spremembami, da mladi ostanejo ali se preselijo na podeželska območja in kako lahko LEADER/CLLD in lokalne akcijske skupine prispevajo k tem izzivom, vrednotenju strategij lokalnega razvoja v povezavi s pripravo prihodnjih rezultatsko osredotočenih strateških planov.

 

Predstavitve so na voljo na spletni strani: https://leaderconference.minhaterra.pt/

Prijava na e-novice

Deli z drugimi