7. 10. 2015 – Otvoritev 3. Slovenskega podeželskega parlamenta; minister Židan: “Podeželje ni samo kmetijstvo, je veliko več – 90% slovenskega prostora predstavlja prav podeželje, na njem pa živi skoraj 57 % prebivalcev”

V Termah Olimje se je dopoldne začel 3. slovenski podeželski parlament, ki poteka pod naslovom »Podeželski parlament prispeva k udejanjanju participativne demokracije«. V uvodnem delu so udeležence nagovorili minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez ter ministrica za kmetijstvo Kraljevine Nizozemske Sharon Dijksma. Dogodka se bo po napovedi udeležilo okoli 250 predstavnikov slovenskega podeželja, vključno z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti. V dveh dneh bo podeželski parlament prostor, kjer se bo razpravljalo o aktualnih izzivih slovenskega podeželja.

3. slovenski podeželski parlament organizirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Društvo za razvoj slovenskega podeželja in partnerstvo Mreže za podeželje z aktivno vlogo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Zadružne zveze Slovenije. Dogodek je izjemna priložnost za izmenjavo mnenj in usklajevanje vizije slovenskega podeželja v prihodnosti. Temeljni cilji razprav, tematskih delavnic in javnih soočenj bodo usmerjeni v ustvarjanja prostora za intenzivno izmenjavo mnenj in usklajevanje vizije slovenskega podeželja v prihodnosti.

Udeležence so dopoldne uvodoma pozdravili trije visoki gostje in sicer minister mag. Dejan Židan, predsednik DZ RS dr. Milan Brglez in ministrica Kraljevine Nizozemske Sharon Dijksma. Minister mag. Židan je v svojem govoru uvodoma poudaril, da je podeželje v Sloveniji nekaj posebnega. »Zavedati se moramo, da je pomemben del podeželja kmetijstvo, vendar podeželje ni le kmetijstvo. Podeželje je tudi prostor, kjer živi 57 % vseh državljanov in državljank in obsega 90 % celotnega ozemlja Slovenije. Zato moramo razmišljati o izzivih. Podeželje ni le kmetijstvo. Je tudi pravica do dobre infrastrukture, do šolskega in zdravstvenega sistema ter do možnosti razvoj podjetništva.« Spomnil je tudi, da je Slovenija ena prvih držav kjer smo uspeli pripraviti in dobiti potrjen Program razvoja podeželja za naslednje obdobje in še povedal, da smo v času izvajanja programa PRP ugotovili, da ga je možno še izboljšati. »Več strokovnih skupin je več mesecev delovalo in je že predlagalo spremembe, da PRP naredimo še bolj operativnega. Nove usmeritve so že narejene in v prihodnjih tednih bo Slovenija izboljšan PRP poslala na Evropsko komisijo«. Za konec je poudaril, da je smisel slovenskega podeželskega parlamenta v tem, da oblast dobi jasne usmeritve kaj podeželje potrebuje.

Udeležence je nagovorili tudi slavnostni gost, predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez, ki je izpostavil pomen podeželskega parlamenta kot prostora za izmenjavo mnenj, ki v središče postavlja vse izzive s katerimi se kmetijstvo v zadnjem času sooča. »Kmetijstvo ima veliko večjo težo in pomen, kot mu ga pripisujemo in je videti na prvi pogled.« je še povedal in dodal, da je skoraj polovico prebivalstva EU vključeno v kmetijstvo in skupno kmetijsko politiko.

Častna gostja 3. slovenskega podeželskega parlamenta ministrica za kmetijstvo Kraljevine Nizozemske Sharon Dijksma pa je v svojem govoru najprej izrazila navdušenje nad Slovenijo, ki ima izjemne naravne lepote in je ena najbolj zelenih držav EU. Ministrica je povedala, da je sodelovanje med Slovenijo in Kraljevino Nizozemsko posebej na področju kmetijstva že zelo dobro, a je potrebno povezovanje vseh držav znotraj EU, saj je kmetijstvo panoga, ki se ukvarja z veliko problemi in je zelo pomembna. Povedala je tudi, da se obe državi ukvarjata s podobnimi izzivi in med drugim izpostavila tudi povečanja delovnih mest, povečanje konkurenčnosti, samooskrba, ohranjanje narave in druge. Za konec je povedala, da bo tudi v bodoče kmetijstvo, tudi zaradi dogodkov kot je slovenski podeželski parlament eno glavnih evropskih panog.

V nadaljevanju podeželskega parlamenta bodo udeleženci prisluhnili nekaj predavanjem ter se udeležili desetih tematsko različnih delavnic, kjer bodo lahko aktivno sodelovali. Ugotovitve in zaključki delavnic bodo udeležencem predstavljeni jutri, ko se bo dogodek zaključil tudi s sprejemom Deklaracije 3. slovenskega podeželskega parlamenta.

Avdio posnetki

Fotogalerija

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi