4. 12. 2020 – Rural Inspiration Awards 2021 – znova zbiramo prijave za natečaj dobrih praks

Natečaj, že tretji po vrsti, organizira Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko mrežo za razvoj podeželja (ENRD) in nacionalnimi mrežami za podeželje. Tokratne teme natečaja Rural Inspiration Awards 2021* se obračajo v prihodnost, ko se načrtuje nova skupna kmetijska politika in Dolgoročna vizija podeželskih območij. Razpisane kategorije se osredotočajo na projekte, ki bodo izboljšali razvoj podeželja v času, ki prihaja. Vabimo nosilce projektov, strokovno in splošno javnost, da Mreži za podeželje predlagajo nacionalne kandidate. Rok za predloge je do 21. 12. 2020.

*prevedeno: nagrade za navdihujoče podeželske projekte

 

Logotip RIA 21

Namen natečaja:

Izpostaviti uspešne projekte, ki so podprti s pomočjo sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, pa tudi motivirati druge, ki želijo vlagati v razvoj podeželja, ter tako dvigniti prepoznavnost in pomen politike razvoja podeželja.

Videonapovednik RIA 2021

 

Razpisane kategorije natečaja:

  1. Zelena prihodnost – projekti, ki naslavljajo podnebne spremembe (ublažitev ali prilagajanje), zaščita ali obnova biotske raznovrstnosti, projekti predstavljajo trajnost in prispevajo k trajnostnemu okrevanju na ravni posameznih kmetijskih / gozdnih gospodarstev ali podeželskih skupnosti. Projekti imajo možnost prenosa v druga okolja.

  2. Digitalna prihodnost – projekti, ki pospešujejo digitalizacijo v kmetijskih in podeželskih skupnostih, na primer izboljšujejo digitalno in širokopasovno infrastrukturo, zagotavljajo digitalne storitve, uvajajo novo tehnologijo ali izboljšujejo digitalne veščine ali znanja.

  3. Odporna prihodnost –  projekti, ki prispevajo h krepitvi odpornosti podeželske Evrope. Ta kategorija zajema široko paleto skupnostnih, vrednostnih verig in poslovnih pobud, vključno s pretežno gospodarskega vidika ali zajema širšo opredelitev trajnostnih projektov, ki imajo dolgoročno pot.

  4. Socialno vključujoča prihodnost – projekti, ki so namenjeni vključevanju podeželske družbe in ranljivih skupin. Sem lahko spadajo na primer projekti, usmerjeni v izboljševanje enakosti spolov, generacijsko prenovo, medgeneracijsko povezovanje, vključevanje invalidov in starejših. V to kategorijo sodijo tudi pobude socialne ekonomije.

 

>> Natečaj v infosliki 

 

 

Kako se prijaviti:

Na elektronski naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si pošljite:

Tudi, če niste nosilec projekta / naložbe, poznate pa nekoga, ki je primeren kandidat, vas vabimo, da nam posredujete svoj predlog!

Čas za prijavo: Predloge zbiramo do 21. 12. 2020 do konec dneva. Po tem datumu bo Mreža za podeželje med vsemi prijavljenimi izbrala največ 8 kandidatov ter jih v sodelovanju s kandidatom prijavila na natečaj.

Pri posredovanju predlogov, izpolnite in priložite spodnji prijavni obrazec. Obrazec lahko izpolnite tudi v slovenščini.

 

 >> Uradni prijavni obrazec – EN

 

>> Prijavni obrazec – SI

 

Na natečaj se lahko kandidati prijavijo samo preko nacionalne mreže za podeželje.

 

Pogoji za sodelovanje na natečaju:

 

Kriteriji za izbor so:

 
Razglasitev najboljših projektov natečaja bo marca 2021.

Natečaj je prvič potekal leta 2019. V letošnjem letu, 2020, je bil natečaj na naših tleh zelo odmeven, saj sta v finalni krog prišla kar dva slovenska kandidata: Hiša vin Kokol in Biodinamična kmetija Černelič, ki je bila zmagovalka po izboru evropske javnosti (v kategoriji “Popular vote”).

Novica o zmagovalcih natečaja Rural Inspiration Awards 2020

 

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo na MKGP – Mreža za podeželje: Matej Štepec, matej.stepec@gov.si, 01/478 9136 in Nina Tomec, nina.tomec@gov.si, 01/478 9084.

 

Želite biti obveščeni o novostih? Naročite se na e-novice! 

 

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi