24. 7. 2020 – Inovativni mladi kmetje programskega obdobja 2014-2020

 

  V okviru kampanje Slovenske turistične organizacije (STO) “Moja Slovenija” predstavljamo inovativne mlade kmete. Vabimo vas, da jih obiščete na njihovih kmetijah!

 Mladi kmetje resized

 

V nadaljevanju vam predstavljamo zmagovalce IMK v času programskega obdobja 2014-2020. 

 

 Inovativni mladi kmet 2019: Igor Paldauf

 

IMK 2019 Igor Paldauf

Foto: Igor Paldauf, Vir: spletna stran BeEko

Zgodovina Kmetije Paldauf sega daleč v leto 1875, ko je začela kmetovati s 15 hektarji obdelovalne zemlje. Takrat je predstavljala eno izmed večjih kmetij. Kmetija je bila uspešna v poljedelstvu, govedoreji in prašičereji vse do danes… Na kmetiji imajo prosto rejo prašičev slovenske avtohtone pasme in kokoši nesnice.
Leta 2011 je kmetijo prevzel Igor, ki nadaljuje dolgoletno tradicijo kmetije. Nahajajo se v Vučji vasi. 

Obdelujejo 25 hektarjev njivskih površin in so s celotno kmetijo v ekološkem kmetovanju. Za ekološko kmetovanje so se odločili predvsem zato, ker želijo naravi in sebi najboljše, pridelati želijo kar se da zdravo hrano.

Njihove izdelke BeEko je možno kupiti osebno na kmetiji, kjer imajo trgovinico z lokalnimi dobrotami, ali pa si jih naročite na dom, saj je vzpostavljena tudi spletna prodaja BeEko.

Izbirate lahko med različnimi mlevskimi izdelki (moke, zdrobi, kaše …), olji (bučno, konopljino, sončnično, laneno …), testeninami, vini in sokovi, vloženo zelenjavo, izdelki iz sivke …

 

Na voljo so tudi vodeni ogledi kmetije z raznimi degustacijami in delavnicami za otroke.

  

BROUŠRA INOVATIVNI MLADI KMET ~ KMETICA 2019 

 

  

Inovativni mladi kmet 2017: Matic Vizjak

 

IMK 2017 Matic Vizjak

 Foto: Matic Vizjak, Vir: spletna stran Kmetija Vizjak

 »Kmetijo Vizjak – kmetijo z vizijo« je prevzel mladi prevzemnik Matic Vizjak leta 2016. potem ko se je odločil, da preneha z iskanjem služb v tujini ter prevzame kmetijo in se na njej tudi zaposli za polni delovni čas. Leta 2017 je bil izbran za najbolj inovativnega mladega kmeta v Sloveniji. 

Kmetija Vizjak dokazuje, da lahko z razvojem novih in inovativnih produktov ter z dobrimi trženjskimi pristopi tudi majhna kmetija (0,90 ha obdelovalnih površin) in zagotavlja delavno mesto. S prenosom kmetije na mladega prevzemnika Matica Vizjaka se je njihova konkurenčnost močno povečala.

Na kmetiji razvijajo več dejavnosti: čebelarstvo, pridelava in predelava čilijev, mlevski izdelki, vinarstvo in organizacija največjega festivala pikantne hrane v tem delu Evrope. Ves čas iščejo nove in inovativne produkte ter nove tržne poti.

So prvi, ki jim je uspelo združiti vino in začimbo čili, za svojo inovacijo pa so že na prvem mednarodnem tekmovanju v New Yorku prejeli 3 odličja. Priznanja so prejeli tudi za svoje izdelke medu s čilijem.

V njihovi spletni trgovini kmetije Vizjak lahko izbirate med pestro ponudbo (inovativnih) izdelkov.

 

Inovativni mladi kmet 2016: Toni Kukenberger

  IMK 2016 Toni Kukenberger

Foto: Toni Kukenberger (v sredini) na podelitvi, Vir: spletna stran KGZS

 

Eko kmetija Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem se je preusmerila v prirejo tako imenovanega senenega mleka. Iz krme so umaknili silažo, paša poteka od aprila do oktobra zunaj.

Na leto namolzejo približno 120 tisoč litrov mleka. Približno 60 odstotkov ga sami predelajo v sire, jogurte, več vrst skute, nekaj smetane in masla. Največ prodajo poltrdega sira in jogurtov, in sicer šolam, vrtcem, gostilnam in gospodinjstvom. Za predelavo mleka se je odločil leta 2011, ko se je po diplomi kmečko zavaroval in zaposlil na kmetiji ter začel s predelavo mleka.

Nosilec kmetije, Toni Kukenberger, je iz potrebe razvil prevozno molzišče. »S pašnikov ne moremo krav dvakrat na dan gnati v hlev na molžo, ker bi prečkale tuje parcele. Molžo je bilo treba pripeljati na pašnik,« pravi. 

Da ostaja še naprej inovativen, je v letu 2020 dostavo njihovih izdelkov, ki potrebujejo ohranjanje hladne verige, poenostavil in rešil s povratno termobox embalažo, ki zadrži primerno temperaturo med transportom do kupca. 

Njihove izdelke lahko kupite preko spletne trgovine ekosirarna.si.

 BROUŠRA INOVATIVNI MLADI KMET ~ KMETICA 2016

 

 

 

Inovativni mladi kmet 2015: Matjaž Frešer

 IMK 2015 Matjaž Frešer

 Foto: Matjaž Frešer, Vir: brošura IMK 2015

 

Na kmetiji Frešer se ukvarjajo z intenzivno živinorejo – predelavo mleka, ob tem pa so vseskozi imeli lastne vinograde. Matjaž Frešer, ki vodi kmetijo, je uresničil svojo idejo, ki je temeljila na tem, kako trajnostno pridelati vina na naravi prijazen način in jih ponuditi skupaj z lokalno hrano. Odgovor in novo poslovno idejo je našel v ekološkem vinogradništvu.

Z ekološkim načinom pridelave grozdja je povečal kakovost vin, hkrati pa znižal vhodne stroške in se v celoti prilagodil sodobnemu kupcu, ki spoštuje lokalno pridelavo z visoko kakovostjo.

Vsi ljubitelji vinske kapljice se lahko udeležijo organiziranih vodenih ogledov vinarije Frešer in degustacij ob spremljavi domačih dobrot njihove kmetije. 

 BROUŠRA INOVATIVNI MLADI KMET ~ KMETICA 2015

 

 

 

Inovativni mladi kmet 2014: Boris Uranjek

 IMK 2014 Boris Uranjek z družino

Foto: Boris Uranjek (v sredini) z družino, Vir: spletna stran Pri Baronu

 

Pri uvajanju novosti na kmetiji, najprej ekološkega kmetovanja, je naletel na veliko skepticizma s strani okolice. Tisti, ki ga poznajo pravijo, da je ekstremist, sam pa pove, da je za lotevanje takih izzivov potrebno imeti pogum. Veliko tega je pridobil na potovanjih, kjer je videl, da lahko obiskovalcem ponudi kaj več, kot le domačo hrano.

Izletniško ekološka kmetija Uranjek – Pri Baronu, se od leta 1991 ukvarja s turizmom, v letu 1999 se je presumerila v ekološko kmetijstvo. V letu 2009 je Boris prevzel kmetijo kot mladi prevzemnik in istočasno začel pridelovati večje količine ekološke zelenjave, kar je vodilo do vključitve v partnersko kmetovanje, prek katerega oskrbuje okoli 35 strank.

V letu 2010 se je odločil da pusti službo in ustvari svoje delovno mesto na kmetiji. Odprl je butično prodajalno, v kateri ponuja izdelke okoliških kmetij in svoje, ki jim prepoznavnost daje zelena embalaža. Letos pa je vzpostavil še spletno trgovino Pri Baronu. V ponudbi najdete čaje, marmelade, sirupe in sokove, mesne izdelke, olja, moke, kaše, semena, vina, mečne izdelke …, vse pridelano po ekoloških načelih. 

Pri Baronu so se ekološkega turizma lotili na inovativen način. Obiskovalcem, tako otrokom, ko odraslim, ponujajo možnost aktivnega spoznavanja dogajanja na kmetiji. Ponujajo interaktivne programe za otroke, od priprave čaja, spoznavanja živali in spanja na seniku, kakor tudi delavnice za odrasle in družine. Boris je na ta način tradicijo kmetovanja staršev in starih staršev združil s svojo strastjo do dela z ljudmi in predajanja znanja. 

Permakluturno kmetovanje je še ena od novosti, ki jo je uvedel Boris. Permakultura se ukvarja z rastlinami, živalmi, zgradbami in infrastrukturo, z odnosi med vsemi temi dejavniki in njihovim uvrščanjem v krajino. Njegov cilj je, da v prihodnje celotna kmetija preide v kmetovanje po teh načelih. S preusmeritvijo bo Boris pridobil nova znanja, ki jih bo širil preko izobraževalnih delavnic, ter na takšen nači osveščati širšo javnost o inovativnih pristopih.

 

      *          *          *

    

Izbor Inovativni mladi kmet (IMK) predstavlja mlade inovativne kmete, ki so na svojih kmetijah uresničili zamisli ter so vzor in spodbuda vsem ostalim. Izbori kot je ta, spreminjajo pogled na vlogo mladih v kmetijstvu. Organizirata ga Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM).

Namen izbora IMK je predvsem promocija kmetijstva in novih idej, ki jih na kmetijah uvajajo mladi. V zadnjih letih se je prepoznavnost izbora povečala in vključuje sodelovanje javnosti z možnostjo glasovanja. V času glasovanja se glasove odda preko spletne strani Zveze slovenske podeželske mladine.

Kandidatka oziroma kandidat, ki zbere največ glasov, prejme naziv Inovativni mladi kmet, posebno priznanje in praktične nagrade.

Na IMK se lahko prijavijo vsi, ki živijo in delajo na kmetiji ter še niso dopolnili 40 let. Prvič so organizirali izbor IMK leta 2007. Od leta 2017 pa izbor IMK poteka na dve leti. Naslednjič bomo lahko izbirali v letu 2021.

Mladi kmetje za zagon dejavnosti lahko prejmejo finančno podporo v okviru podukrepa 6.1 Programa razvoja podeželja 2014-2020.*

*Upravičenost do sredstev iz podukrepa 6.1 ni pogoj za sodelovanje v IMK. 

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi