23. 5. 2017 – Konferenca mednarodnega sodelovanja med slovenskimi in češkimi LAS

V petek, 19. 5. 2017, se je v Cerkvenjaku sestalo preko 70 predstavnikov iz 26 lokalnih akcijskih skupin iz Slovenje in Češke, da bi skupaj zastavili nove projekte razvoja podeželskih območij. Društvo za razvoj slovenskega podeželja je v sodelovanju z LAS Haloze, LAS Bogastvo podeželja ob Dravi, LAS Ovtar Slovenskih Goric, LAS Prlekija in z organizacijsko podporo Mreže za podeželje, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za češke goste pripravil tudi ogled naših uspešnih projektov na podeželju.

Konferenca je potekala 19. 5. 2017 na turistični kmetiji Firbas v Cerkvenjaku. Uvodoma je udeležence v imenu vseh slovenskih LAS pozdravil predsednik DRSP Aleš Zidar in poudaril, da partnerji iz Češke in Slovenije že pripravljajo dva projekta sodelovanja, tekom konference pa so se vzpostavila tudi druga partnerstva. Društvo letos načrtuje še strokovno ekskurzijo na Portugalsko. Namestnica direktorice Direktorata za kmetijstvo, ga. Marjeta Bizjak, je udeležence pozdravila v imenu Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP) in predstavila pomen LEADER/CLLD pristopa v Sloveniji. V imenu čeških udeležencev je zbrane pozdravil Roman Haken, vodja Delovne skupine za mednarodno sodelovanje, Češka nacionalna mreža LAS. Ker je to drugo srečanje LAS obeh držav je prepričan, da bodo sklenjena nova projektna partnerstva. Proces uvajanja CLLD in podporo projektom sodelovanja na nacionalni ravni pa je predstavila vodja Oddelka za sonaravno kmetijstvo in lokalni razvoj na MKGP, Alina Cunk-Perklič, sledila pa je predstavitev aktivnosti Nacionalne mreže za podeželje. Sistem CLLD na Češkem je predstavila Daniela Rejlova, LAS Hradecký venkov, ki je tudi pobudnica sodelovanja med tema dvema državama. Gostitelja, Mitja Horvat, predsednik LAS Ovtar Slovenskih goric, in Marjan Žmavc, župan Občine Cerkvenjak, pa sta predstavila območje in ljudi, ki tukaj živijo ter rast števila prebivalcev, k čemur so pomembno prispevali razvojni projekti LAS v preteklem obdobju.

Osrednji del konference so bile predstavitve uspešnih izvedenih projektov, še bolj pa vzpostavljanje partnerstev in priprava novih razvojnih priložnosti. Udeleženci so že pred konferenco prijavili 20 predlogov za projekte sodelovanja na področju kmetijstva, kulture, novih tehnologij, turizma, gozdarstva, prehranskih in ne-prehranskih proizvodov ter skupnih blagovnih znamk. Sledili so skupinski in bilateralni pogovori, kjer so le-te podrobneje opredelili.

Poleg konference smo za goste iz Češke organizirali še ogled uspešnih primerov razvoja podeželja v Sloveniji in predstavitev štirih LAS, čemur je bil namenjen četrtek, 18. 9. 2017, ter petek pred in po konferenci. Na območju LAS Haloze so si ogledali Vidovo vinsko klet, ki je bila pred kratkim obnovljena v sodelovanju z Občino Videm, predstavila pa se jim je tudi Vinarska zadruga Haloze. LAS Bogastvo podeželja ob Dravi je goste popeljal do Stare preše in na turistično kmetijo Lovrenc, predstavili pa so jim tudi proces obujanja tradicije predelave lanu. Petek so dan začeli z ogledom Dobrot slovenskih kmetij v Minoritskem samostanu, nato pa jim je LAS Ovtar Slovenskih Goric predstavil delovanje socialne zadruge Dobrina in turistične kmetije Firbas, ki se ponaša z odlično domačo ponudbo in priznanjem za najboljšo turistično kmetijo (v letu 2012). Obisk v Sloveniji so zaključili v LAS Prlekija, kjer so jim v Centru Duo predstavili »Doživljajski turizem v zemljanki«, projekt »Mladi posvojijo rokodelca«…, za pot domov pa so se okrepčali v Gostilni Kasač v Veržeju.

Konferenco je organiziral DRSP z organizacijsko podporo Mreže za podeželje, ki deluje v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predstavitve in fotografije

Prijava na e-novice

Deli z drugimi