23. 3. 2016 – Srečanje mladih prevzemnikov kmetij 2016

Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli pri Mariboru, organizirali srečanje mladih kmetov – upravičencev do podpore iz prvega javnega razpisa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, ki je bil objavljen na podlagi Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020. Dogodka se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan s sodelavci.

Srečanje je s svojim pozdravnim nagovorom odprl predsednik Zveze podeželske mladine Rok Damijan, ki je uvodoma pozdravil vse mlade prevzemnice in prevzemnike, ki so si ob tej priložnosti odtrgali čas od obveznosti, ki jih čakajo na kmetiji. »Današnji dan je le ena izmed priložnosti, ki jih imamo, da pokažemo in dokažemo, kako pomembno je ohranjati vitalno podeželje« je povedal Damijan in izpostavil moto Zveze podeželske mladine: »Ponosni, da smo mladi s podeželja«.

V nadaljevanju uvodnega dela srečanja je zbrane pozdravil minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan, ki je v svojem govoru poudaril, da je letošnje leto krizno leto, »morda je to pravi čas, da naredimo korake naprej«.‎ Minister je izpostavil pomen uspešnih kmetij in se ob tem vprašal, kdo so tisti, ki lahko premaknejo slovensko kmetijstvo naprej, ki imajo zadosti znanja, poguma za poslovne izzive, mladosti, energije in zmožnosti prilagajanja na razmere? »‎Na situ ostanete samo vi, mladi prevzemniki! Vi ste tisti, ki lahko prinesete spremembe, vi ste tisti od katerih relativno dosti pričakujemo‎‎ in vi ste tisti, ki vam moramo pomagati«, je poudaril minister.

Po njegovih besedah so spremembe potrebne tudi v kmetijstvu‎. »Pri mladih kmetih želimo dobiti nosilce kmetijstva z več znanj, več energije in drznosti, da si boste upali tvegati več«, je še dejal minister in dodal, da bo ministrstvo individualno spremljalo kariere teh mladih kmetov z namenom, da uspejo. Ob koncu je minister še izpostavil, da se bo vsako leto pridružilo 200 novih članov. »Čez 5 leto bo v Sloveniji 1000 kmetij, ki bodo steber slovenskega kmetijstva, do takrat pa jim bo potrebno na tej poti pomagati«, je še poudaril minister. Po njegovih besedah bodo imele te kmetije osebne svetovalce iz kmetijsko svetovalne službe, izobraževanje ‎in drugo podporo. Mag. Židan je zaključil, da želi spremljati zelo uspešne kmetije, kakršnakoli bo sestava na ministrstvu in verjame, da se bodo v naslednjih petih letih večkrat srečali‎. »Proizvodnja hrane je za državo zelo pomembna, zato mora to področje biti uspešno«!

Branko Ravnik, direktor KGZS, je poudaril, da večino vlog na podukrepu Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete pomaga mladim pripraviti ravno Javna kmetijsko svetovalna služba ki deluje v okviru KGZS. Uvedli so E-novice – mladi prevzemnik, s katerimi bodo obveščali mlade prevzemnike o obveznostih glede ukrepa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, jih opozarjali na časovne roke teh obveznosti in jim pomagali pri uresničitvi zastavljenih ciljev. Obveščali jih bodo o objavah novih razpisov, na katere bodo lahko kandidirali, vabili na izobraževanja, ki jih pripravljamo na JSKS in vrsto drugih stvari. Delo z mladimi gospodarji je ena izmed prednostnih nalog dela Javne službe kmetijskega svetovanja v letu 2016. Zavedajo se, da so potrebe po svetovanju pri mladih kmetih drugačne in bolj zahtevne. Temu želijo slediti tudi pri tehnološkem svetovanju, zato ustanavljajo panožne krožke mladih gospodarjev. Na ta način bodo svetovalci specialisti delali v manjših skupinah z mladimi kmeti in skupaj z njimi iskali rešitve pri tehnoloških in ekonomskih vprašanjih na kmetijah.

Profesor Emil Erjavec je z uvodnim govorom v delavnice čestital mladim kmetom, da so si upali prevzeti kmetije v tem času. Strinjal se je z ministrom Židanom, da v kmetijstvu potrebujemo vrednostne in vsebinske premike. »Na kmetijstvo je potrebno pogledati kot na poslovno priložnost. Mladi morate razviti podjetniško žilico«, prav to bo po besedah Erjavca oplemenitilo slovensko kmetijstvo in ga naredilo bolj konkurenčno. Pri tem pa je po besedah Erjavca zelo pomembno upravljanje s tveganji. Dobro načrtovanje lastnih financ bo v prihodnje zelo pomembno.

Pomembne so tudi informacije, kjer je mladim kmetom svetoval, naj poiščejo prave informacije. Te se po besedah Erjavca skrivajo tudi v skupnosti, sodelovanju in pomoči med kmetijami. Opozoril je na izredno pomembno dejstvo sodelovanja, dialoga in sožitja med kmetijstvom in naravo. »Potrebno je graditi prvinski odnos do narave. Ni večjega naravovarstvenika kot je kmet« je še dodal. Mladim je na koncu povedal: »Za uspeh so potrebni jasni in visoki cilji. Postavite si jih dovolj pogumno, da bodo od vas zahtevali voljo, delo in znanje, da boste šli na dolgo pot premikanja nemogočega. Zaključil je z mislijo Nejca Zaplotnika: »Pot je cilj«.

Zbornik srečanja mladih prevzemnikov kmetij 2016

Predstavitve:

– Zveza slovenske podeželske mladine: Priložnosti mladih prevzemnikov kmetij

– Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije: Srečanje mladih prevzemnikov kmetij

– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Vloga mladih pri oblikovanju kmetijske politike in analiza 1. JR

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi