22. 9. 2017 – Minister mag. Židan obiskal dve kmetiji na Dolenjskem

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano si je ob robu 4. Slovenskega podeželskega parlamenta ogledal tudi dve kmetiji na Dolenjskem.

Minister mag. Židan je v Šentjerneju najprej obiskal kmetijo Karlovček, katere lastnik je Andraž Rumpret in kmetijo vodi kot dober podjetnik. Kmetija, ki ji korenine segajo že v leto 1800, je dober primer, kjer se delo in trud preteklih rodov z novimi znanji in ob podjetniški miselnosti uspešno nadgrajujeta. Ukvarjajo se s pridelavo sadja in grozdja. Podjetje, ki deluje na istem naslovu, odkupuje tudi integrirano pridelano grozdje iz okoliških kmetij in ga predela v cviček PTP. Kmetija je vključena v OMD in v Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (KOPOP), v prejšnjem programskem obdobju pa so pridobili sredstva iz naslova Posodabljanje kmetijskih gospodarstev na področju rastlinske pridelave – ukrep 121 (nasad, mreža proti toči …) in iz naslova Dodajanje vrednosti kmetijskim proizvodom – ukrep 123.

Druga kmetija, ki si jo je minister mag. Židan ogledal je kmetija Matjaža Zagorca, ki je mlad prevzemnik kmetije. Kmetija je v letošnjem letu vstopila tudi v ekološko kmetovanje in je primer dobrega medgeneracijskega sodelovanja pod vodenjem mladega ambicioznega kmeta, ki je stalno usmerjena v razvoj, a hkrati ohranja tradicijo starih staršev. Na kmetiji redijo krškopoljskega prašiča, plemenske konje in hkrati obdelujejo nekaj hektarjev vinogradov in sadovnjakov. Na kmetiji obdelujejo 21 ha kmetijskih površin. Ukvarjajo se s pridelavo jabolk in breskev. Kmetija je vključena v OMD in v Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (KOPOP), v prejšnjem programskem obdobju pa so pridobili sredstva iz naslova ukrepa Pomoč mladim prevzemnikom kmetij – ukrep 112.

 

Fotografije

 

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi