Povzetki s 3. Agrobiznis konference na temo povezovanja kmetijstva in turizma

Dogodek, ki ga je organiziral časnik Finance, je bil namenjen predstavitvi različnih primerov dobrih praks in novih idej na področju povezovanja gostincev, kmetij, regionalnih in lokalnih organizacij s področja turizma. Lokalnost, avtentičnost, edinstvenost, trajnostna naravnanost in odlična kakovost so vodila sodobne ponudbe.

Državni sekretar mag. Irgolič je na konferenci predstavil spodbude in ukrepe na področju povezovanja kmetijstva in turizma, ki jih izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Temeljni okvir podeželskega turizma zagotovo predstavljajo turistične kmetije, ki gostom ponujajo košček dediščine, tradicije, miru v naravi in edinstvenega doživetja. Po podatki Registra kmetijskih gospodarstev (RKG) imamo v Sloveniji 1212 registriranih dejavnosti v povezavi s turizmom na kmetiji, ki je gostinska dejavnost: 587 turističnih kmetij z nastanitvijo, 486 izletniških kmetij, 99 vinotočev in 40 osmic. Te dejavnosti izvaja 922 nosilcev dopolnilnih dejavnosti na skupaj 919 kmetijah. MKGP z različnimi ukrepi (tudi v okviru Programa razvoja podeželja) spodbuja in podpira razvoj turizma na podeželju, sofinanciramo pa trudi Združenje turističnih kmetij Slovenije, ki šteje okrog 400 članov in je pomemben promotor, izobraževalec ter pospeševalec pestrosti doživetij in kakovosti ponudbe na turističnih kmetijah.

Rdeča nit vseh ukrepov MKGP pa je povezovanje oziroma sodelovanje različnih deležnikov na lokalnem in regionalnem območju, tako na področju kmetijstva in turizma, kot drugih področij razvoja podeželja. Primer oblikovanja kolektivnih blagovnih znamk in območnih zgodb samo še potrjuje, da je lokalni razvoj uspešen, če se neprestano navezuje tudi na regijski razvoj.

Pomembno pa k razvoju oziroma prepoznavnosti kmetijstva in turizma prispeva tudi vključitev Slovenije v projekt Evropska gastronomska regija. MKGP se je projektu pridružil med prvimi zaradi prepričanja, da sta pojma kakovostna lokalno pridelana hrana in slovenska gastronomija neločljivo povezana. V letih 2018-2020 smo kot partner projekta vložili velike napore v intenzivno povezovanje in medsebojno spoznavanje kmetijskega in gostinsko-turističnega sektorja, saj smo želeli učvrstiti vlogo kakovostne lokalno pridelane hrane v hitro razvijajoči slovenski gastronomiji. Slovenija bo pomembno vlogo Evropske gastronomske regije igrala tudi v času našega predsedovanja Svetu EU.

MKGP se ob tej priložnosti pridružuje čestitkam za vse prejemnike nagrad dobrih praks, ti so: Dežela doživetij Log, Briška češnja in Brda, Dobrote Dolenjske, Destinacija Ravno polje, Tri doživetja, trije paketi hran Kmetije Koroša ter Medena slaščičarna podjetja Pergar 1757 d.o.o.

 

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani Agrobiznisa.

Želite biti obveščeni o novostih? Naročite se na e-novice! 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi