3. 10. 2014 – Odprtje fotografske razstave “Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj? in začetek glasovanja

Kaj imajo skupnega Dežela kozolcev, Ulično gledališče Kranj, novozgrajeni Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, Gorenjska plaža, Krajinski park Ljubljansko barje in Osnovna šola Horjul? Gre za projekte, ki so bili sofinancirani z evropskimi sredstvi in si jih lahko med drugimi ogledate v okviru fotografske razstave “Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj”, ki smo jo odprli včeraj na Kongresnem trgu v Ljubljani. Razstavljeni projekti bodo na ogled do 23. oktobra, na spletni strani EU skladov pa je možno zanje tudi glasovati in se potegovati za lepe nagrade.

V Sloveniji je bilo v programskem obdobju 2007-2013 sofinanciranih več kot 95.300 projektov, zato sta se Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) in Ministrstvo za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano (MKGP) odločila opozoriti na številne dobre zgodbe, ki smo jih v Sloveniji ustvarili s pomočjo evropskih sredstev (iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada, Evropskega socialnega sklada, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in/ali Evropskega sklada za ribištvo). Izveden je bil natečaj »Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?«, v okviru katerega je. splošna javnost predlagala projekte, ki so jim spremenili življenje oz. prispevali k izboljšanju kakovosti njihovega življenja oz. življenja skupnosti. Z žrebanjem smo izbrali 26 projektov, ki so predstavljeni v okviru razstave na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Ministrica mag. Violeta Bulc je na odprtju dejala, da v Sloveniji ni občine, kjer ne bi bil s pomočjo EU sredstev sofinanciran vsaj en projekt: »Le s pomočjo evropske kohezijske politike smo v obdobju 2007-2013 v Sloveniji ustvarili več kot 33 tisoč novih delovnih mest, zagotovili je podporo več kot 600 raziskovalnim projektom, dostop do širokopasovnega interneta zagotovili več kot 65 000 ljudem, zgradili skoraj 60 km železniških tirov za vseevropsko prometno omrežje, dodatnih 65 pa obnovili ter dostop do pitne vode omogočili več kot 80 000 ljudem«. Poudarila je, da je EU denar naš skupni razvojni denar, da so EU sredstva priložnost in ne ovira ter da smo lahko uspešni le, če bomo dosledno spoštovali pravila na tem področju.

Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša je poudarila pomen projektov, ki so usmerjeni predvsem v trajnostni razvoj, varovanje okolja oziroma naravnih virov – še posebej voda, zaščito kakovostnih kmetijskih zemljišč, hrano višje kakovosti, ohranjanje oziroma ustvarjanje novih zelenih delovnih mest, ohranjanje biotske raznovrstnosti, kulturne krajine in bogate dediščine podeželja ter ne nazadnje trajnostni razvoj ribištva. V okviru Programa razvoja podeželja 2007-2013 je bilo do sedaj v te namene izplačana že več kot milijarda sredstev. Ob tem pa je opozorila tudi na podporo Evropskega sklada za ribištvo, ki je v zadnjih sedmih letih sofinanciral številne projekte s področja trajnostnega razvoja ribištva in ribogojstva.

Na včerajšnjem odprtju je povabljene goste in številne mimoidoče zabaval stand-up komik Boštjan Gorenc – Pižama, pevci skupin Klasek in Studenček ter osnovnošolci iz Horjula, predstavnice Društva kmečkih žena Ivanjščice pa so poskrbele za domače dobrote. Nekaj utrinkov si lahko ogledate Facebook strani.

Prijava na e-novice

Deli z drugimi