16. 4. 2020 – Ideja za navdih: Prepoznavanje postopkov pridelave, idealnih tal in podnebnih razmer za pridelavo goji jagod

Goji jagode so trajnica, ki raste v mnogih regijah sveta, le na Kitajskem pa jih gojijo v pomembnem obsegu v komercialne namene. Povpraševanje po tej “super hrani” v Evropi narašča, a je na evropskem trgu na voljo zelo malo svežih jagod ali listov za zeliščni čaj. EIP Operativna skupina na Portugalskem si želi ugotoviti najboljše proizvodne procese in podnebne razmere za gojenje goji jagod.

Portugalska od leta 2013 prideluje goji jagode na različnih kmetijskih površinah po državi. Zanimanje za vzgojo goji jagod raste s postopnim povečevanjem znanja in izkušenj pridelovalcev. Vendar pa se ob tem še vedno srečujejo z neznankami pri vzgoji te rastline.

V operativni skupini si želijo povečati ponudbo na trgu z dobrimi in kakovostnimi svežimi in dehidriranimi goji jagodami, ki izpolnjujejo zahteve evropskega trga, zmanjšati uvoz dehidriranih goji jagod in spodbujati uporabo suhih listov za čaj, kot enega od stranskih proizvodov. Njihov cilj je določiti najboljše kmetijske prakse in regije na Portugalskem, ki so glede na prst in podnebne razmere najustreznejše. Partnerji pri projektu so svetovalno podjetje v agro-industrijskem sektorju, znanstvena univerza, združenje mladih kmetov in proizvajalec goji jagod. To sodelovanje odraža pristop z več akterji, saj se osredotoča na resnične težave, s katerimi se soočajo pridelovalci goji jagod na Portugalskem.

Več: https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/news/inspirational-ideas-european-goji-berries

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi