16. 4. 2020 – Ideja za navdih: Krma bogata z beljakovinami (koruza, fižol in buče) za izboljšanje kakovosti svinjskega mesa

Horizon 2020 mreža “OK net Eco-feed” je projekt, v katerega je vključenih 19 partnerjev iz 11 držav. Ukvarjajo se z uporabo lokalne krme za vzrejo prašičev in perutnine. Polg tega želijo, da farme ocenijo nove inovativne pristope. V Franciji se je oblikovala skupina svetovalcev, kmetov in organizacije proizvajalcev odločila, da se bodo posvetili krmi za prašiče, ki je bogata z beljakovinami.

Carl Sheard je ekološki rejec prašičev. Njegova farma se nahaja v regiji Pays de LA Loire v Franciji. Preizkuša sistem reje z izpustom z uporabo različnih kombinacij krmnih pridelkov. Splošni cilj je zmanjšati količino koncentrirane krme in izboljšati prehransko kakovost mesa. Po 6 tednih proste paše, tla niso bila prizadeta, vegetacija je bila dobro izrabljena. Rast prašičev je bila precej nižja kot običajno, to pa pripisujejo dvema glavnima razlogoma: omejeno krmljenje je bilo le delno nadomeščeno s krmo, vročinski val, ki mu je sledila zelo mokra jesen pa je motil rast pridelkov in prašičev.

Druga faza preverjanja bo potekala spomladi 2020. Usmerjena bo v stopnje rasti z rednim tehtanjem, analizo krme in kakovosti mesa. Nadaljevali bodo z raziskovanjem optimalnih rastlinskih mešanic.

Več: https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/news/inspirational-ideas-foraging-pigs

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi