16. 4. 2019 – EU PROJEKT, MOJ PROJEKT: Največ glasov med projekti iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja prejel projekt Dan odprtih vrat Kmetije Flis – kjer se kravice same pomolzejo!

Slogan

Glasovanje za naj projekt v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2019 je končano. Za več kot 60 projektov, ki bodo v maju skupaj organizirali več kot 100 dogodkov je od 1. do 15. aprila prispelo skoraj 42.000 glasov. Največ jih je prejel projekt Krepitev zdravja za vse. V okviru Programa razvoja podeželja pa Dan odprtih vrat Kmetije Flis – kjer se kravice same pomolzejo s 653 glasovi.

Kmetijo Flis najdemo v Šempetru v Savinjski dolini, kjer se razprostira na 60 ha kmetijskih zemljišč, njihova glavna dejavnost pa je pridelava mleka. Zgodovina kmetije sega daleč nazaj, ima dolgoletno tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Leta 1938 je kmetijo od strica, ki ni imel svojih otrok, podedoval stari oče, kasneje je kmetijo vodil oče. Ker kmetija leži na tradicionalno hmeljarskem območju, je bila do osamosvojitve Slovenije glavna dejavnost hmeljarstvo. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se na kmetiji odločili za preusmeritev v govedorejo in proizvodnjo mleka. Sedanji lastnik kmetije in nosilec dopolnilne dejavnosti je Damijan Četina, ing. agronomije. Vodenje kmetije je leta 2006 prevzel od svojega očeta. Konec leta 2007 so kmetijo posodobili tudi z robotom za molžo krav.

Na kmetiji se je rodila tudi ideja o predelavi mleka, zato so v letu 2017 pričeli s prenovo starega gospodarskega poslopja, v katerem so uredili sirarno in kupili opremo za predelavo mleka. Predelavo mleka želijo še povečati, kakovost izdelkov pa obdržati na trenutni visoki ravni, saj je njihovo mleko izredne kakovosti, zato so polnega in bogatega okusa tudi njihovi domači mlečni izdelki, ki jih lahko najdete tudi na njihovi spletni strani http://www.kmetijaflis.si/.

V letu so na kmetiji 2017 zaključili investicijo novogradnje hleva za krave molznice in mlado govedo. Z naložbo v novi hlev so izboljšali dobrobit živali in delovne pogoje, povečali pa so tudi produktivnost in konkurenčnost kmetije. Na kmetiji pričakujejo uspešno in učinkovito vzrejo plemenskih telic, ki bodo poleg obnove lastne črede, namenjene tudi prodaji.

 

Na Kmetiji Flis bodo imeli dan odprtih vrat v nedeljo, 12. maja 2019, od 10. do 15. ure, ko se lahko udeležite ogleda in predstavitve kmetije in predelave mleka na kmetiji.

 

3.dan odprtih vrat izdelki

 

Ostali dogodki:

Predstavitev ekoloških vin kmetije Sagmeister, Bizeljsko, 16.-18. maj

Doživljajski zeliščni vrtovi, projekt LEADER, Celje, Laško, 17. maj

Produkt Cerkniško jezero, projekt LEADER, Dolenje jezero, Cerkniško jezero,  17. maj

Avtomatizacija pakirne linije peletov, Gorenja vas, 18. maj

Dan odprtih vrat ekološke sadjarske kmetije Marima, Gračišče, Istra, 11.-12. maj

Prodaja proizvodov slovenskih kmetij, projekt LEADER, Hajdina, 11.-18. maj

Občina Hrastnik – okno v svet, projekt LEADER, Hrastnik, 11. maj

Alternativne oblike izobraževanja ranljivih skupin (Finančna gospodinja), projekt LEADER, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, 15. maj

Doživetje v medeni pravljici Šolar, Strmca 81a, Laško, 16. maj

Učenje in gibanje za okolje, projekt LEADER, Mirna, 15. maj

Kmetija Kastelic – Izbrana kakovost Slovenija, mleko in mlečni izdelki, Novo mesto, 11. maj

Otvoritev in predstavitev Posestva Mala Rosa, Stanjevci 6, G. Petrovci – Krajinski park Goričko, 18. maj

Park vojaške zgodovine in predstavitev HOP ON HOP OFF turističnega prevoza, projekt LEADER, Pivka, 12. maj

Blagajevi dnevi in polhova družinska doživetja, Polhov Gradec, projekt LEADER, 11., 12, 18. maj

Med-O-Vita, projekt LEADER, Čebelarsko sadjarski učni center na Fari na Prevaljah, 17. maj

Prodaja proizvodov slovenskih kmetij, projekt LEADER, Ptuj, 11.-18. maj

Promocijsko-degustacijski prostor – VTC 17, projekt LEADER, grad rače, 15. maj

Razvoj kulturnega in zelenega turizma na območju Obsotelja in Kozjanskega, projekt LEADER, Muzej na prostem Rogatec ter dvorec Strmol, 12. maj

Dan odprtih vrat Ekološke kmetije Smuk s predstavitvijo izvedene naložbe, Šentjanž pri Dravogradu, 14. maj

Pot mleka, Slovenska Bistrica, točen datum bo sporočen naknadno

Holistično kmetovanje – Ekološka kmetija Studen, Šmarje, Branik, 11. maj

Prijava na e-novice

Deli z drugimi