14. 5. 2020 – Skriti zakladi naših kmetij – stare sorte kmetijskih rastlin

slika stare sorteKmetijski inštitut Slovenije in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije zbirata podatke o pridelavi starih domačih sort na slovenskih kmetijah. S pridobljenimi podatki bodo v okviru nadaljnjega dela lahko sooblikovali načine ohranjanja starih domačih sort in njihovo nadaljnjo uporabo na slovenskih tleh ter zagotovili večjo raznolikost v rastlinski pridelavi sedanjim in prihodnjim rodovom.

Za celovit pregled bi želeli pridobiti čim več informacij, zato vas prosijo, če jim lahko pri tem pomagate. Če stare sorte ohranjate ali pridelujte sami oziroma poznate koga, ki se še ukvarja s tem, vas prosijo, da izpolnite oziroma mu posredujete anketo, ki je dostopna na https://www.1ka.si/staresorte. Lahko pa se izpolni tudi priložen anketni list.

Podrobnejše informacije so objavljene na www.kis.si/staresorte

Anketo izvajajo v okviru projektne naloge ‘Pregled, inventarizacija in monitoring rastlinskih genskih virov, ki so pomembni za prehrano in kmetijstvo in se ohranjajo in situ na kmetijskih gospodarstvih’, ki je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), podukrep M10.2. 

Fotografija: Janko Verbič

Vabljeni k izpolnitvi ankete:

SPLETNA ANKETA

ali

ANKETNI LIST

 

Prijava na e-novice

Deli z drugimi