15. 7. 2020 – Kolesarske in pohodniške poti projektov LEADER

 

Daljši in toplejši dnevi so idealni čas za izkoristek raziskovanja naših krajev. Pripravili smo vam nekaj namigov, kam se lahko odpravite na izlet, pohod ali kolesarjenje ter pri tem odkrijete lokalne značilnosti in spoznate bogato naravno ali kulturno dediščino.

 

moja slovenija plakat

 

V nadaljevanju so opisani zaključeni projekti, ki so bili sofinancirani s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru ukrepa LEADER (M19.2), Program razvoja za podeželje 2014-2020. 

 

LOGO razvoj podezelja 1

 

 

 POHODNIŠKE POTI

 1. LAS Pri dobrih ljudeh 2020

1. LAS medovita


Naslov projekta: Vzpostavitev tematske poti – MEDOVITA

Opis:

Tematska pot MEDOVITA povezuje kraje Črenšovci, Žižki, Trnje, Dolnja Bistrica, Srednja Bistrica, Gornja Bistrica, Lipa in Odranci. Dolžina poti je cca.39km. Pot pelje po utrjenih cestah in ni označena. Na poti so postavljeni trije učni čebelnjaki, hoteli za žuželke in posajene medovite rastline. Primerna je za kolesa in peš.

Kraj: Črenšovci
Regija: Pomurska
Več na povezavi: KLIK in KLIK

 

 

POHODNIŠKE POTI

2. LAS Sožitje med mestom in podeželjem

LAS Med podeželjem in mestom

 

Naslov projekta: Razširitev naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca

Opis:

Pot vodi ljubitelje narave in pohodništva od vasi Cerovo, proti Logu pod Cerovim, skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Tam je po Pripovedki o Podlomarjih dežela Podlomarjev. Od tu naprej se pot dviguje po kraškem gozdnem terenu do Županove jame. Nadaljuje se v smeri enega redkih, ohranjenih protiturških taborov, Tabora Cerovo. Od tam se spusti nazaj proti vasi Cerovo.
Celotna trasa krožne učne poti je dolga 5,2 km, lahko pa prehodite tudi krajši krog, tako da se v Podlomu odpravite po poti, ki pelje na Cerovo. Pot je opremljena z usmerjevalnimi tablami ter tremi informacijskimi tablami, na katerih je predstavljena panoramska karta območja. Prva informacijska tabla je postavljena v vaškem jedru na Cerovem.
Novost in posebna zanimivost so informativne table s panoramsko karto. Izdelane so tako, da si obiskovalec s pomočjo spletne aplikacije, na telefonu ali tablici, ogleda celotno učno pot na sodoben, interaktvni način. Z možnostjo uporabe spletne aplikacije so izdelane tudi zgibane panoramske karte naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca.
Ob poti se obiskovalec lahko ustavi ob 22-ih tablah s poučno vsebino. Ena od posebnosti učne poti sta tabli, ki poleg slik in kratkih opisov tukaj živečih ptic, omogočata poslušanje oglašanja posamezne ptice.
Na območju učne poti so v sodelovanju z ornitologi postavljene gnezdilnice za plavčka, plezalčka, veliko in čopasto sinico ter druge gozdne ptice. Posebne, velike gnezdilnice so postavljene tudi za sovo kozačo, pegasto in lesno sovo. V okolici Županove jame in Tabora Cerovo so postavljena gnezdišča za netopirje.

Kraj: Grosuplje
Regija: Osrednjeslovenska
Povezava: KLIK in KLIK

 

POHODNIŠKE POTI

3. LAS Dolina Soče

 

dolina soče

 

Naslov projekta: Tematske poti na območju LAS Dolina Soče

Opis:

Tematske poti na območju LAS Dolina Soče sestavljajo:

Kraj: Bovec
Regija: Goriška
Povezava: KLIK ali KLIK

 

 

 

POHODNIŠKE POTI

4. LAS Srce Slovenije

 

4. LAS pastirji

 

Naslov projekta: Po stopinjah pastirjev


Opis:

Poučna in zanimiva učna pot, ki vas popelje po Veliki planini, ima več vstopnih točk. Ena izmed vstopnih tabel z zemljevidom in točkami na učni poti se nahaja na spodnji postaji nihalke. Na poti, za obhod katere boste potrebovali okoli dve uri hoje, boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na Veliki planini, o šegah in navadah, arhitekturi, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina.
Vsaka od enajstih učnih tabel opisuje eno značilnost Velike planine, in sicer so poimenovane Na vrhu, Pastirjev dan, Arhitektura, Vrtača velikanka, Prisluhni, Kamnita vrata, Rastje, Živali, Pripovedna bitja, Nebeškanje in Vetrnici. Poleg vstopne točke na spodnji postaji nihalke, pa vstopne točke najdete tudi na zgornji postaji nihalke, zgornji postaji sedežnice, na poti na Sv. Primož nad Kamnikom ter v Podvolovljeku.

 

Kraj: Kamnik
Regija: Osrednjeslovenska
Povezava: KLIK ali KLIK

 

 

 

 

 

 KOLESARSKE POTI

1. LAS Med Snežnikom in Nanosom

1. LAS grajska pot 

 

Naslov projekta: Adrenalinsko doživljanje legend in zgodb na kolesu


Opis:

Legendarna kolesarska dogodivščina bo potekala po obstoječi “Grajski kolesarski poti”, ki Vas iz Postojne pelje v Planino, nazaj čez Lohačo in strmco v Studeno, Belsko, Bukovje, Predjamo, Šmihel pod Nanosom, Landol in hruševje, Sajevče, Rakulk, Orehek, Prestranek, Grobišče, Štivan in čez Staro vas nazaj v Postojno.
Slabih 60 km dolga kolesarska pot vodi po poteh srednjeveških vitezov, saj na poti naletimo tudi na ostanke šestih srednjeveških gradov (Haasberg in Ravbarjev stolp, Predjamski grad, grad Orehek, grad Prestranek in postojnski grad Adelsberg).
V teh krajih je postavljenih tudi pet kolesarskih “pump tracko-ov” ali tlačilnih kolesarskih poligonov, ki so namenjeni kolesarjem vseh starosti in predstavljajo igrišče neštetih možnosti, kjer se krepijo dnevne fizične aktivnosti, koordinacija, motorika in fizična moč, tkejo pa se tudi prijateljske vezi.

 

Osnovni podatki:
Izhodiščna in končna točka: TIC Galerija
Dolžina proge: 55 km
Težavnost: 7 od 10
Kumulativna višinska razlika: 1000 vm
Čas vožnje: 6 h

Potek poti:
Postojna-Stara vas-Grobišče-Prestranek-Orehek-Rakulik-Sajevče-Hruševje-Dilce-Landol-Šmihel pod Nanosom-Predjama-Bukovje-Gorenje-Belsko-Studeno-Lohača-Planina-Postojna

 

Kraj: Postojna
Regija: Primorsko-notranjska
Povezava: KLIK in KLIK

 

 KOLESARSKE POTI

 2. LAS Ovtar Slovenskih goric

 

2. LAS ovtar

Naslov projekta: Z električnim kolesom po Slovenskih goricah

Opis:

Slovenske gorice so znane po razgibanem reliefu, ki ponuja čudovite razglede. V okviru LEADER projekta so poskrbeli, da lahko sedaj gost s pomočjo električnih koles obišče več ponudnikov in ni več omejen na krajše razdalje npr. ene občine. S ponudbo devetih električnih koles je spoznavanje okolice in njenih atrakcij pravi užitek.  Sistem izposoje e-koles je napreden koncept. Dodana vrednost ponudbe je inovativna storitev, ki gostom ponudi, da lahko kolesa dostavijo na poljubno točko v Slovenskih goricah ali pa gosta pridejo iskat ozrioma prevzamejo kolo, če pot nadaljujejo naprej kako drugače. Predlagane točke: občina Benedikt, Občina Cerkvenjak, Občina Duplek, Občina Lenart, Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah, turistična kmetija Vesna Sirk, kmetija Toplak in domačija Firbas.  

Spodaj je primer le ene izmed mnogih možnih kolesarskih poti:

Osnovni podatki:
Izhodiščna in končna točka: Cerkvenjak
Dolžina proge: 91 km
Kumulativna višinska razlika: 691 vm

Potek poti:
Cerkvenjak – Sveta Trojica v Slovenksih goricah – Benedikt – Kmetija Vesna Sirk – Kmetjia Toplak – Lenart  – Duplek – Cerkvenjak

Kraj: Cerkvenjak
Regija: Podravska
Povezava: KLIK in KLIK

 

  KOLESARSKE POTI

3. LAS V objemu sonca

 

3 LAS v objemu sonca

Naslov projekta: Kolesarjenje po Banjški in Trnovski planoti

Opis:

Trnovsko-Banjška planota predstavlja skrajni severozahodni del mogočnega Dinarskega gorovja. Na razgibani pokrajini najdemo številne naravne pojave in bogato kulturno dediščino. Je ena redkih točk, kjer lahko oprazujemo morje in Triglav.  

Na Trnovsko-Banjški planoti je bilo v sklopu projekta LEADER urejenih več kolesarskih poti. Izleti na planoti so primerni tako za sproščene družinske izlete kot za zahtevnejše in adrenalinske športnike, saj ponuja nešteto možnosti za različne dejavnosti, različnih težavnostnih stopenj.

 

Kraj: Nova Gorica
Regija: Goriška
Več na povezavi: KLIK in KLIK

Prijava na e-novice

Deli z drugimi