10. 4. 2020 – Delo v kmetijstvu zaradi epidemije Covid-19 ne bo mogoče s pomočjo tuje delovne sile – na pomoč kmetom bodo lahko priskočili prebivalci Slovenije

Epidemija COVID-19 je na področju kmetijstva odprla težavo glede zagotavljanja potrebne pomoči pri spomladanskih opravilih. Trenutno je najbolj v težavah sektor hmeljarstva, ki je vsako sezono za pomoč na hmeljiščih uporabljal veliko delavcev iz tujine. Letos napovedana pomoč delavcev iz Romunije, ki naj bi prišli v naslednjih dneh na hmeljišča v Slovenijo, se zaradi krize in varovanja javnega zdravja ne bo mogla uresničiti.

 

V tem času je za kmetijstvo pomembno obdobje, saj je čas za pripravo in intenziven začetek del na poljih. Med pomembna področja, kjer se izvaja sezonsko delo v kmetijstvu, spada hmeljarstvo. Ravno v teh dneh poteka urejanje infrastrukture za rast hmelja, kar je ključno za pridelavo letošnje letine. Pri tem opravilu so hmeljarjem vsako leto na pomoč priskočili delavci iz tujine. Letos to preprečujejo izredne razmere zaradi epidemije COVID-19. Čeprav so imeli hmeljarji namero in dogovore za prihod delavcev iz Romunije, so vsi postopki prihoda zaradi varovanja javnega zdravja prebivalcev Slovenije preklicani. Zaradi izrednih razmer prihod večjega števila delavcev iz tujine predstavlja preveliko tveganje za javno zdravje, za sabo potegne tudi vrsto nujnih postopkov, kot so obvezna karantena, testiranja itd.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato težavo v kmetijstvu, ki je nastala zaradi onemogočenega prihoda tujih sezonskih delavcev, intenzivno rešuje. Vzpostavili smo komunikacijo s študentskimi servisi za pomoč študentov in z Zavodom RS za zaposlovanjem za aktivacijo brezposelnih oseb. Na ministrstvu se sočasno usklajujemo tudi s pristojnimi resorji za ureditev vseh potrebnih podlag, da bi se v začasno delo v kmetijstvu lahko vključili vsi državljani, ki bi to želeli ter jim možnosti in čas to tudi dopušča (študenti, upokojenci, delavci, ki so na čakanju itd.). Pri tem bo seveda potrebno upoštevati vse varnostne napotke in pravila, ki veljajo za delo in gibanje v času epidemije. Ministrstvo bo več podrobnih informacij o reševanju nastale situacije javnosti tudi predstavilo – predvidoma jutri.

 

hmelj

Foto: Boštjan Povše

Prijava na e-novice

Deli z drugimi