1. 9. 2020 – Hiša vin Kokol prejela največ glasov javnosti v okviru dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov

Dnevi odprtih vrat - Hiša vin Kokol

Na kmetiji Kokol so najbolj ponosni na krožni proces pridelave in predelave grozdja oziroma grozdnih pešk. Pri tem imajo natanko nič odstotka odpadka. Hiša vin Kokol je sporočila, da je bil »dan odprtih vrat na naši kmetiji za nas izjemno doživetje, tudi zaradi obiskovalcev, ki so nas tako številčno obiskovali in nam izkazali podporo ter izjemno zanimanje za naše izdelke. Zelo veseli smo številnih novih strank, ki so prišle tudi iz drugih koncev Slovenije«. V okviru Dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov, ki so se iztekli v nedeljo, 30. 8. 2020, je Hiša vin Kokol s strani javnosti prejela največ glasov. Po številu glasov sta sledila Izobraževalni center Eksena in Zeliščni vrt Majnika.

IMG 20200829 130949 01

Hiša vin Kokol je dan odprtih vrat izvedlo v soboto, 29. 8. 2020, pri čemer so sodelovali s člani kulinaričnega krožka Duplek pri pripravi kulinaričnih dobrot z moko grozdnih pešk in ostalih dobrot ter s Kmetijskim inštitutom Slovenije, ki so demonstrirali stiskanje olja grozdnih pešk. Več kot 100 obiskovalcev, ki so se zvrstili preko dneva, je bilo zelo zadovoljnih.

Pri Hiši vin Kokol gre za posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu. Obdelujejo okoli 10 ha zemlje, od tega je približno tretjina namenjena vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

»Iz ljubezni do trte same, ki je vezni člen naše družinske kmetije, smo poleg vina kot prvotnega produkta vinske trte razvili sekundaren in terciaren produkt, 100 odstotno olje grozdnih pešk in moko, torej smo trti in grozdju podarili novo življenje«, so povzeli na kmetiji Kokol.

Njihova filozofija se dobro dopolnjuje z vključenostjo v Program razvoja podeželja 2014–2020, ukrep Kmetijsko-podnebna-okoljska plačila (KOPOP), znotraj katerega izvajajo več operacij, ki zmanjšujejo neugodne vplive kmetovanja na okolje ter prispevajo k blaženju in prilagajanju na podnebne spremembe. Njihovi postopki obdelave vinogradov potekajo na naravi čim bolj prijazen način kot so mehansko zatiranje plevelov, uporaba feromonskih in lepljivih vab za potrebe spremljanja škodljivih organizmov ter opustitev uporabe insekticidov.

Kmetija je tudi v fazi izgradnje lastne oljarne z možnostjo sofinanciranja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ukrep LEADER, preko Lokalne akcijske skupine (LAS) Ovtar Slovenskih goric. Projekt je vsekakor zanimiv tudi za ostale vinogradnike iz lokalnega in regijskega območja, predvsem z dobavo surovine (grozdne peške). Na ta način se krepi povezovanje in skupno sodelovanje na trgu, hkrati pa bo večja količina ponudbe zadostila vedno večjemu povpraševanju na trgu po različnih hladno stiskanih oljih.

Za boljšo ponazoritev dogajanja smo od dveh udeleženk dneva odprtih vrat Hiše vin Kokol pridobili njuni mnenji, ki potrjujeta dobro organizacijo in kakovost njihovega dela.
»Z navdušenjem že dlje časa spremljam družino Kokol, ki s ponudbo kakovostnih izdelkov iz grozdnih pešk širijo osnovno ponudbo vin. Zato sem se tudi udeležila dneva odprtih vrat na njihovi kmetiji, kjer so nas obiskovalce pričakale bogato obložene stojnice z izdelki iz njihove ponudbe. Člani družine so nas nasmejanih obrazov pogostili in po potrebi tudi ponudili bogate strokovne razlage postopkov pridelave in predelave. Pri družini Kokol že od začetka kupujem olje iz grozdnih pešk. Pika na i strokovno pripravljenemu dogodku pa je bila izredno premišljena in lepa dekoracija prostora ter seveda degustacija odličnih vin in domačih dobrot.« Vanja M.

»Pozitivno smo bili presenečeni nad krasnim sprejemom na domačiji, kjer smo preživeli krasen popoldan v okušanju dobrih vin, spoznali smo hladno stiskano olje iz grozdnih pečk, ki se uporablja v kulinariki in kot prehransko dopolnilo. Prisotni smo bili pri samem stiskanju pešk iz grozdja, bučnic in sončnic ter nastajanju olja. Po stiskanju ostane produkt, iz katerega meljejo moko. Degustirali smo peciva iz te moke – okusi so svetovni. Lačni in žejni nismo bili. Čestitamo iz srca Hiši vin Kokol za smel projekt. Vem, da je to zgodba, ki bo očarala in prepričala vsakega obiskovalca.« Cvetka K.

Po številu glasov je sledil Izobraževalni center Eksena iz Šentjurja, ki so v okviru LEADER projekta Dežela Vile Eksene postavili otroško igrišče s kakovostnimi igrali, ki nudijo otrokom okolje in sredstvo tudi za razvijanje psihosenzoričnih in psihomotoričnih sposobnosti, domišljije in socialnih veščin. Igrišče je tudi prizorišče ustvarjalnih in tematskih delavnic za otroke ter mlade na temo spodbujanja pozitivnega odnosa do okolja in narave. Vodene aktivnosti pripravljajo in izvajajo strokovno usposobljene osebe – vzgojiteljice predšolskih otrok in osnovnošolske učiteljice. Izobraževalni center Eksena skozi svoje dejavnosti uresničuje tudi svojo človekoljubno vizijo, ki je »posamezniku vrniti spoštovanje, sočutje in ljubezen, s tem njegovo resnično vrednost, ter tako soustvarjati družbo, ki je uspešna in ustvarjalna, brez da je uničevalna«.

Na tretjem mestu po številu glasov pa je pristal Zeliščni vrt Majnika, mlade prevzemnice kmetije Katje Temnik. Na kmetiji so izvedli tri projekte iz Programa razvoja podeželja 2014–2020: prevzem kmetije s strani mlade prevzemnice, postavitev ekstenzivnega sadovnjaka in zelišč trajnic ter nakup opreme za predelavo in trženje zelišč. Ti projekti so Katji Temnik omogočili, da ponovno vzpostavi kmetijske površine na 5 ha veliki, pred leti opuščeni, kmetiji. Na kmetiji se lahko pohvalijo z ekstenzivnim nasadom lešnikov in visokodebelnih jablan, nasadom trajnih zelišč, pridelavo zelenjave, poljščin in žit.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Mreža za podeželje sta skupaj s kmetijami in nosilci projektov organiziralo dneve odprtih vrat od 22. do 30. 8. 2020, v katerem so se predstavile uspešne zgodbe slovenskega podeželja, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi. Z organizacijo dnevov odprtih vrat smo želeli poudariti pomen lokalne pridelave hrane, ohranjanja podeželske krajine ter preživljanja aktivnega prostega časa in dopustov na podeželju. V letošnje dneve odprtih vrat se je vključilo 22 kmetij in podeželskih projektov iz vse Slovenije. Kmetijam oz. projektom so lahko obiskovalci spletne strani programa razvoja podeželja oddali glas podpore tistemu kandidatu, ki so jim bili všeč. Od 17. do 30. 8. smo prejeli 4.204 glasov, od tega jih je Hiša vin Kokol prejela 1.624 glasov, Izobraževalni center Eksena 1.251 glasov in Zeliščni vrt Majnika 642 glasov.

Več informacij:

Hiša vin Kokol – opis primera dobre prakse
Izobraževalni center Eksena
Zeliščni vrt Majnika
https://program-podezelja.si/glasovanje/

Fotografije: Hiša vin Kokol

IMG 20200829 162811 01 HisaVinKOKOL vsi izdelki IMG 20200829 132024 01 IMG 20200829 165842 01

Deli z drugimi