4. 9. 2020 – Objavljen blog zapis EIP-AGRI projekta “Povečanje sistemov ekološke pridelave (MOPS)”

EIP AGRI BBidovec

 

Predstavljamo vam povzetek bloga EIP-AGRI irske nacionalne mreže za podeželje z naslovom Povečanje sistemov ekološke pridelave (MOPS), ki je bil objavljen maja letos. Prispevek opisuje načine izboljšanja učinkovitosti kmetijskih gospodarstev za potrebe naraščajočega povpraševanja po ekološko pridelanem sadju in zelenjavi na Irskem.

EIP-AGRI projekt Povečanje sistemov ekološke pridelave (MOPS) je nastal na pobudo in v sodelovanju ekoloških pridelovalcev in Irskega združenja za ekološko pridelavo na podlagi vprašanja, kako zadostiti tržnemu povpraševanju po ekoloških proizvodih sadjarstva in vrtnarstva.

V projekt Povečanje sistemov ekološke pridelave (MOPS) je vključenih enajst različno velikih certificiranih ekoloških vrtnarskih kmetij po vsej Irski s celoletno pridelavo poljščin, ki s svojimi pridelki oskrbujejo različne trge, vključno z neposredno prodajo.

Izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti kmetij za zadostitev povečanemu povpraševanju po lokalnih ekoloških vrtninah projektno temelji predvsem na oblikovanju individualnega letnega načrta za pridelavo, podprto z zanesljivimi kmetijskimi nasveti. Ključni del predstavljajo zbrani podatki o kmetiji in njihovega analiza, v naslednjem koraku pa smotrno odločanje na podlagi pridobljenih podatkov.

Za boljšo ekonomsko učinkovitost pridelovalcev se je kot pomemben izkazal dinamičen poslovni model, podprt z neposredno prodajo, vzporedno pa je zanimiv tudi projektni poskus s podorino.

Več informacij je na voljo v slovenskem prevodu zapisa bloga in priloženih spletnih povezavah spodaj.

Toplo priporočamo ogled kratkih video posnetkov, nastalih na kmetijskih gospodarstvih 11-ih partnerjev tega zanimivega EIP-AGRI projekta.

Prevod bloga v slovenščini 

KRATKI VIDEO POSNETKI O PROJEKTU POVEČANJE SISTEMOV EKOLOŠKE PRIDELAVE (MOPS)

Zapis bloga v angleščini

Domača spletna stran EIP-AGRI projekta Povečanje sistemov ekološke pridelave (MOPS) (v angleščini)

Spletna stran EIP-AGRI projekta Povečanje sistemov ekološke pridelave (MOPS) na portalu EIP-AGRI (v angleščini)

Deli z drugimi